Svi smo prošli kroz periode emotivnog isključivanja, zatvaranja srca, iz različitih razloga. Ponekad samo želimo da se izolujemo unutar sebe, da nas ništa ne dodiruje i ne angažuje, da ništa ne osećamo, da nikoga ne puštamo u svoj svet, jer smo preplavljeni i preosetljivi. Ali, ta zaštita nakon izvesnog vremena postaje ometajući faktor zbog koga ne možemo nikome da dozvolimo da nam se približi i ne možemo da ostvarujemo bliske i tople odnose. Zato je potrebno da ponovo otvorite svoje srce – korak po korak.

Samo vi sebi možete dati šansu da budete srećni

Ko god da vas je povredio (partner, prijatelj, roditelj), on ne upravlja vašim životom i nije odgovoran za vaša osećanja. Samo vas je doveo u situaciju da se suočite sa bolnim stvarima, da biste se osnažili i naučili nešto o sebi. Kad prođe neko vreme „odboljevanja“ povrede, sebi opet treba da pružite šansu da uspostavite bliske odnose, da pronađete radost i zadovoljstvo u razmeni osećanja. Sreća je u malim stvarima, a njih nije teško pronaći u svakodnevici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janis Danner (@janis_danner)

Pronađite novog prijatelja

U toku života srećete mnogo zanimljivih i kvalitetnih osoba, ali ne postaju svi vaši prijatelji. Prijatelja je malo, zato što se prijateljski odnos gradi i razvija godinama, kao i svaki odnos koji opstaje. Ali, u vašem životu uvek ima mesta za nova prijateljstva, za ljude sa kojima osećate povezanost, koji vas nadahnjuju i koje cenite – uložite vreme i energiju u razvijanje novog prijateljstva, proširite svoj krug osoba od poverenja, to je zadatak koji će vam oplemeniti život.

Dozvolite sebi da se zaljubite

Ne morate zaljubljenost shvatati tako ozbiljno – to je avantura u kojoj ne znate kuda idete i šta je cilj. Pustite da vas osećanja nose i uživajte u intenzitetu – to nije zalog za budućnost, niti garancija da će se hemija pretvoriti u dublja osećanja, povezanost i pripadnost, ali je uzbudljivo i zabavno. Priđite zaljubljenosti kroz igru i radoznalost, a ne na fatalistički način (ako sudbina postoji, ona će svakako odraditi svoj deo).

Comments