Savremena psihološka istraživanja potvrđuju postojanje različitih vrsta i tipova inteligencije – dakle, klasično merenje IQ-a se više ne računa, važan je način na koji svoju inteligenciju nabolje izražavaš.

Osobe koje vole nauku i rešavanje matematičkih problema, odlikuju se logičkom inteligencijom. Kad se problem postavi, vi lako uočavate logiku kojom ga analizirate i rešavate. Misaone igrice, logički zadaci i naučna problematika je ono što angažuje vaš um i u čemu ste najbolji.

Jezička inteligencija vam garantuje prolaz u školovanju, jer možete da se oslonite na svoju interpretaciju i rečitost i bez mnogo učenja. Kad slušate predavanje, odmah uočavate šta je važno i pamtite način na koji to treba izložiti, da bi bilo uverljivo. Volite da čitate i pišete i umete živopisno da govorite. Novinar, pisac, možda advokat – to je vaše polje praktične pameti.

Introspektivna inteligencija ili samointeliencija podrazumeva visoku sposobnost istraživanja svoje ličnosti i svog unutrašnjeg života. Vi težite osvešćivanju nesvesnih sadržaja, zanimaju vas uzroci, procesi, obrasci. Svesni ste svojih vrednosti i znate šta i kako želite da postignete i ostvarite. Privatni preduzetnik u nekoj oblasti koja vas zanima, pedagog, psiholog – to su vaša zanimanja.

Muzička inteligencija se razlikuje od talenta za muziku. Osobama sa ovom vrstom inteligencije muzika pomaže da aktiviraju mozak i da bolje pamte komplikovane informacije, matematičke formule, jezička pravila. Melodija, tekstovi pesama i ritam podstiču ostale oblike vaše inteligencije i aktiviraju ih.

Comments