Ipak, kad bismo se udubili i malo istražili, pronašli bismo i druge osobe koje zastupaju ista saznanja, sa daleko više ubedljivosti, autoriteta, znanja i sposobnosti da svoja znanja i iskustva predstave na način koji nije uvreda za intelekt, nego izaziva poštovanje i pomirljivost – to je ono kad pomislite “pa, možda ima nečeg u tome, nije mi blisko, ali deluje zanimljivo”.

Kad prevaziđete ograničenja inteligencije i krenete putem samospoznaje i duhovnog rasta, onda srećete sve kvalitetnije ljude, koji vas upućuju kako da steknete neka saznanja i iskustva i kako da se u njima snađete, a kad ta vrsta saznanja postane deo vašeg iskustva i prakse, onda vam ne smeta kad neko ko je spoznao isto što i vi, to predstavlja na banalan i neinteligentan način.

smart2 Koliko nas inteligencija OMETA u duhovnoj spoznaji

Jer put duhovne spoznaje nije rezervisan za zen-snobove, svece i intelektualce, njime slobodno koračaju budale, utripovani zanesenjaci, kruti i neprijatni fanatici, smešni likovi, prevaranti i skorojevići – pa baš isto kao i u svakom drugom segmentu života. Uzmite za primer seks i oprostite sad ako to vređa vašu inteligenciju, ali činjenica je da se seksom ne bave samo lepe, privlačne, prijatne i mlade osobe – u njemu uživaju i glupi i ludi i ružni i matori i perverzni i nasilnici i oni koji su vam odbojni i gadni na svaki način. Svima su dostupni seksualni užici, svima su dostupni putevi duhovnosti. I svako se iskazuje u seksu, kao i u duhovnosti onako kako je u stanju, na nivou razvoja na kome se nalazi, sa intelektom, emocijama i umom koji ima. Vi ne morate primiti od svakog ono što vam se ne deli sa bilo kim. Ne morate pokloniti pažnju i poverenje nekome ko priča o karmi kao mali Perica, kao što ne morate imati seks sa nekim ko vam se ne sviđa, iako taj neko pokušava da dopre do vas. Ne morate verovati nekome ko objašnjava kako živi samo od vazduha (breterijanci), ali ne možete ni odbaciti mogućnost da ono što nije realno za vas, ne može biti realno za nekog drugog. Ako vas takva saznanja intrigiraju, zanimaju i želite da budete načisto da li u tome zaista ima nečeg, verovatno ćete pre ili kasnije sresti nekoga koga uvažavate i kome ćete dozvoliti da vas uputi. Ili ćete imati spontana iskustva, koja zahtevaju da počnete da razmišljate drugačije i tražite objašnjenja i poređenja sa iskustvima drugih, čije mišljenje, zdrav razum i inteligenciju cenite.

Comments