Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Lekari upozoravaju: Usamljenost štetnija od pušenja

1/2

Znaš da je pušenje štetno, kao i preterano konzumiranje alkohola, jer zakrčuje tvoje krvne sudove i povećava rizik za preranu smrt. Ali, stručnjaci upozoravaju na još jednu rizičnu komponentu, koja je možda i gora od ovih poroka – a to je usamljenost, izbegavanje druženja, deficit socijalnih interakcija i društvenog života.

Novija istraživanja pokazuju da je izolacija jednako štetna po zdravlje kao i druge nezdrave navike sa ozloglašenog popisa raznih zavisnosti, nezdrave ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti. Višak težine i povišen krvni pritisak su opasni, ali jednako je opasan i manjak prijatelja i društvenih sadržaja u tvom životu. Da, ponekad se prosto praviš da nisi video sve one poruke u kojima te pozivaju na rekreaciju i hladno pivo posle toga, jer ti nije ni do čega, iscrpljen si i umoran i dosta ti je buke i jurnjave. Ponekad je dobro ostati sam i pozabaviti se dobrom knjigom, pogledati film i ranije otići na spavanje, ali razvijanje averzije prema društvenom životu i izbegavanje druženja na duže staze, pretvaraju se u porok i nezdrav stil života.

Nažalost, savremen način života ne podstiče zdrave izbore, jer nosi stres i još stresa, ali širom sveta u ovom trenutku usamljenost je jedan od najvećih zdravstvenih problema. Iako detektovan kao problem savremenog načina života, usamljenost je predmet istraživanja još od osamdesetih godina prošlog veka, samo se sada o tome mnogo više govori i piše. Tabu se tek sada razbija, jer je sve više ljudi koji traže pomoć zbog svojih psiholoških stanja, zbog depresije i anksioznosti sa kojima ide usamljenost i izolacija. Takođe se mnogo govori i o prednosti singl načina života, odnosno o razlici između samoće kao izbora u smislu neosnivanja porodice, ili nemanja partnera za zajednički život i usamljenosti kao emotivnog stanja i potrebe za nečim što ne uspevamo da ostvarimo.

Wannabe TV

Editors choice