Otisak psećeg nosa je jednak ljudskom otisku prstiju – i može da se koristi za jednostavnu identifikaciju pasa.Psi imaju dvostruko više mišića od ljudi, koji im služe za pokretanje ušiju. Oni koristite ove mišiće prikazujući preko 100 različitih izraza lica! Ovolika pokretljivost ušiju im takođe služi da čuju zvuke na četiri puta većoj udaljenosti nego što to mogu ljudi.

atanas teodosiev 156503 unsplash 1 Ljubitelji pasa, da li ste ovo znali o svojim ljubimcima?
Psi mogu da „pokupe“ naše bolesti, a isto tako – psi mogu da identifikuju bolesti u ljudima, kao što su tumor ili dijabetes.
Inteligencija pasa može da bude otprilike na nivou dvogodišnjeg deteta, utvrđeno je u uporednom istraživanju američkog psihološkog društva, 2009. Godine. Neke rase pasa su sposobne da razumeju i do 200 reči!

Istraživanje iz 2008. godine utvrdilo je da pas koji ne dobije nagradu za poslušnost, postaje ljubomoran ako je drugi pas u njegovoj blizini dobio nagradu. U ovim situacijama, uskraćeni psi su postajali nervozni, počinjali da grebu, prestajali da slušaju i izbegavali su druge pse. Psi nisu razlikovali kvalitet nagrade i nisu bili ljubomorni ako bi drugi pas dobio komad mesa, a oni komad hleba – bitno je samo da i oni nešto dobiju.

Psi su najraznovrsnija vrsta sisara. Na primer, lobanja Nemačkog ovčara se razlikuje od lobanje pekinezera, kao što se lobanja mačke razlikuje od lobanje morža.
Pas može u deliću sekunde da locira izvor zvuka, a može da čuje zvuke sa četvorostruko veće udaljenosti nego što to mogu ljudi.

Brankica  Milošević

Comments