Dilema „ustati ili odustati“ nije rezervisana samo za dijagnostikovane depresivce. Možete se tako osećati danima, iz mnogo razloga. Možda vas pretpraznično raspoloženje baca u bedak, možda ste se temeljno umorili, a ritam se pred kraj godine ubrzava, jer mnogo stvari mora da se zaokruži i završi, možda morate da pišete dosadne izveštaje i pravite inventare, možda osećate da vam je svega preko glave i da zaslužujete odmor – koji podrazumeva ostanak u krevetu. U pravu ste, imate mnogo razloga da odustanete od ustajanja. Ali, ima i mnogo razloga da ustanete, a pošto znate da morate, iako ste smrtno mrzovoljni, podsećamo vas zašto je dobro ustati i započeti dan.

Možda danas pronađete inspiraciju koja je juče izostala. Možda ugledate zrak sunca, ili posebno zanimljivo formirane oblake, ili čujete poseban ton u dobovanju kiše. Možda pronađete mir koji vam je potreban.

Krevet vas čeka i vratićete mu se (i budite zahvalni zbog toga), a dotle pred vama su sati i minuti u kojima možete (pored svega ostalog) da osetite, vidite, čujete, podelite sa drugima, nešto lepo, važno, vredno.

Miris i ukus kafe ili čaja iz vaše omiljene šolje. Možete da popijete svoje jutarnje piće koje zaista volite.

Osećaj koji imate posle vrelog tuša, čist miris sapuna, šampona, pene za brijanje, dezodoransa. Glatkoća posle upotrebe novog brijača. Kad ste čisti i lepo mirišete, sve je moguće.

Ako zaglavite u saobraćaju, možete da slušate onaj podkast koji niste stigli da čujete do kraja. Ili možete slušati muziku – nema ničeg boljeg za podizanje raspoloženja i milovanje duše.

Na poslu ćete sresti bar jednog kolegu kome se uvek obradujete, čije vas prisustvo, stav, humor, ohrabruju i uveseljavaju.

Danas ćete dobiti poruke koje će vam razvući osmeh od uva do uva.

Podelićete utiske sa prijateljima. Setićete se koliko je dobro što ih imate i koliko su vam važni. Možete pozvati prijatelja koji je daleko i sa kojim se retko čujete, ali koji će se sigurno obradovati što ga zovete.

Comments