Da li ste već videli na internetu priču o eksperimentu manipulacijom, pod nazivom “Treći talas“? Profesor istorije Ron Džons, sproveo je taj eksperiment sa svojim učenicima u jednoj srednjoj školi u Kaliforniji. Povodom predavanja o Drugom svetskom ratu, pojavilo se pitanje kako je moguće da se Nemci pretvaraju da ne znaju ništa o koncentracionim logorima i drugim strahotama, a profesor je došao na ideju da im da lekciju, koju neće nikada zaboraviti – a možda će se praviti da nikada nisu kroz nju ni prošli. Počeo je sa predavanjem o moći discipline, davao im instrukcije i tražio da ih poslušaju, a učenici su to sa entuzijazmom činili. Sledećeg dana je smislio moto “jačanje kroz disciplinu, jačanje kroz zajednicu” i tražio da ga učenici izvikuju uglas, a pokazao im je i pozdrav desnom rukom i rekao da je to “pozdrav Trećeg talasa”. Narednih dana, dodelio im je članske karte, imenovao posebne “redare” koji su dužni da prijavljuju one koji ne poštuju pravila razreda, a na ovo su učenici reagovali tako što je većina prijavljivala svoje drugove, iako nisu bili prozvani kao redari, a neki su želeli da budu profesorovi telohranitelji. Na kraju se više od 200 učenika priključilo organizaciji, a mnogi su eksperiment shvatili ozbiljno i zastrašivali su one koji su mislili da je “Treći talas” samo igra. Džons je držao predavanja u kojima je isticao značaj ponosa, kolektivnog duha i akcije i rekao je učenicima da su oni grupa odabranih mladih ljudi, koji su pozvani da menjaju sudbinu i da su se do sada samo pripremali za pravu stvar. Rekao je da će novi lider promovisati “Treći talas” na TV-u i na sledećem predavanju kada je to trebalo da se desi, eksperiment je doveden do kulminacije. Profesor je organizovao tobožnje reportere, kojima je salutirao govoreći kako želi da demonstrira pozdrav “Trećeg talasa”, a učenici su kao jedan odgovarali pozdravom i izvikivali uglas moto svoje grupe.

Moć manipulacije Koliko smo STVARNO svoji Moć manipulacije: Koliko smo STVARNO svoji

 

Kada je došao trenutak tobožnjeg TV prenosa, profesor je uključio prijemnik, na kome nije bilo ničega i umesto toga je svojim đacima rekao:

“Slušajte pažljivo. Ne postoji lider! Ne postoji nacionalni omladinski pokret “Treći talas”. Vi ste izmanipulisani, povukla vas je sopstvena ambicija. Niste ni bolji ni gori od tih Nemaca o kojima smo učili. Mislili ste da ste izabrani i da ste bolji od onih koji nisu u ovoj učionici. Prodali ste svoju slobodu za ubeđenje o disciplini i superiornosti. Odlučili ste da odbacite sopstvena ubeđenja i prihvatite volju grupe i veliku laž.”

Comments