Svi saveti o tome kako da nešto uradite dobro, efikasno i temeljno, sadrže preporuku da radite samo jednu stvar, odnosno, da ne pokušavate da radite više stvari istovremeno. Uz to sledi objašnjenje da mozak (a naročito muški) nije dizajniran za multitasking i da deljenje pažnje umanjuje efikasnost uloženog rada.

Ok, to je razumno i logično, i provereno u praksi i važi za većinu. Dovodi do stresa i sindroma sagorevanja.

Ali pojam pažnje je ipak mnogo širi i fleksibilniji od ideje da treba da imaš samo jednu ideju i da se na nju fokusiraš. I odnosi se i na sve oblasti života, a ne samo na posao kojim se baviš. Osim toga, fokus može da se premešta, a postoje i stvari koje ne zahtevaju sve vreme punu pažnju.

chris benson nKEARsgmrqc unsplash e1596632567366 Da li si multitasking tip?

Kao što postoje i tipovi koji ne mogu dugo da drže fokus na jednoj stvari, čiji um traži često premeštanje fokusa, da bi ostao budan i uključen. Dakle, postoje multitasking tipovi. O njima bi se moglo reći da možda nisu pronašli svoj fokus, svoju ideju vodilju, ili da možda ne znaju šta hoće – ali to je samo šablon. Jer, moglo bi se reći i da su to osobe kojima je potrebno da rade više od jedne stvari istovremeno.

Ako za vas koncentracija na jednu stvar radi, ako je to način na koji najbolje funkcionišete, onda, radite tako. Nemojte pokušavati da multitaskujete, ako vam to napreže nerve i stresira vas. Poslušajte stručnjake. Ali, ako laserski fokus nije način na koji vaš mozak najbolje radi, onda slušajte sebe.

Comments