Društvo je veoma dugo poštovalo nepisana pravila (stereotipe) o načinu na koji je muškarcima dozvoljeno da se ponašaju u okviru pojma muževnosti. Njihov kvalitet je vremenom postao nešto fluidniji, ali ni izbliza dovoljno da ospori ideje o muževnosti koje su tako dugo diktirale ponašanja koja su prihvatljiva za muškarca. Sve do skoro. U 21. veku stvari su se značajno ubrzale – nemojte da zaostajete. Poslednjih nekoliko decenija u stereotipima su se otvorile duboke pukotine, kao posledica promene stavova i razmišljanja, a definicija muževnosti se veoma proširila. To ne znači da treba da postanete „ženskasti“ i da ćete biti smatrani neandertalcem ako volite oružje, automobile, tehniku i pokazujete snažno samopouzdanje. Ne, ono što nestaje jesu toksične ideje o muževnosti. Možete biti „pravi muškarac“ u okvirima onoga što zaista jeste, što je vaša prava priroda. 

Evo nekoliko primera kako se shvatanje muževnosti menja: 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danny Schwarz (@dannyschwarz)

Ne morate da volite sport 

Toliko se muškog prijateljstva odvija u okvirima sporta, da je lako zaboraviti da postoje i drugi sadržaji i zabave u kojima možete uživati, bilo kao konzument, bilo kao učesnik. 

Ne morate da navijate za određeni tim, da gledate utakmice, ili trenirate fudbal, dozvoljeno vam je da volite balet, operu, pozorište, da se bavite hobijima koji nisu vezani za nadmetanje i sport. Briga o sebi uključuje održavanje telesne kondicije, ali ne morate biti veći, jači, brži i spretniji od drugih – samo budite ono što jeste i radite ono što vam prija. 

Možete da pijete i nešto drugo osim piva 

Davanje rodnih konotacija alkoholnim pićima je jedno od najčudnijih načela tradicionalne muškosti i jedno od onih koje bi trebalo da odbacite sa lakoćom i olakšanjem. Možete da uživate u koktelima, vinima, šampanjcu, a možete i biti potpuni trezvenjak i odbaciti konzumiranje alkohola u potpunosti. Opijanje, takođe, više nije muževno, jer je prepoznato kao toksičan odgovor na stres, koji lako može postati zdravstveni problem, mentalno i fizički. Alkohol nije bezopasan i ne morate ga „sjajno podnositi“ – a naročito ne morate piti pivo, ako ga uopšte ne volite. Takođe, sasvim je u redu da kriglu hladnog piva smatrate najboljim osveženjem i najukusnijim pićem. 

Ne morate dizati tegove 

Fizička spremnost ne ogleda se u napumpanim mišićima, više u žilavosti. Postoji mnogo načina da vežbate i održavate kondiciju – planinarenje, joga, plivanje, vožnja bicikla – sve te aktivnosti donose mnogo više zadovoljstva i imaju pozitivan uticaj na ukupno zdravlje i mentalnu stabilnost. 

Osećanja su muška stvar 

Ne samo što vam je dozvoljeno da plačete, već imate i obavezu da se emocionalno opismenjujete, da prepoznajete svoja osećanja, da ih prihvatate, da razgovarate o njima i da radite sa njima. Vekovno potiskivanje osećanja i održavanje slike pravog muškarca koji je čvrst, neosetljiv, strog (i često ljut), nanelo je ogromnu emotivnu štetu muškom svetu, na genetskom nivou. Na vama je da pokrenete sopstvenu evoluciju. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danny Schwarz (@dannyschwarz)

Kuvanje nije samo spremanje roštilja 

Tradicionalno, muškarci su majstori u roštiljanju mesa – glave porodica peku kobasice i pljeskavice vikendom, sa drugim glavama porodica i njihovim plemenima i osećaju se ponosno. Danas su muškarci često vegetarijanci, a osim što su tradicionalno šefovi kuhinja vični virtuoznoj pripremi luksuznih jela, moraju da znaju i obične stvari, sa jajima, krompirima, salatom, pitom – i pranjem sudova posle toga – jer često moraju da spreme obrok za sebe ili svoju porodicu. 

Muškarac više nije hranitelj porodice 

Osim što ćete skuvati nešto i nahraniti svoju porodicu, jer je vaš red za spremanje večere, ili prosto imate vremena za to (ili to volite), u savremenom svetu kao mušarac više niste jedini odgovorni za izdržavanje porodice. I to je ono što je pokrenulo promenu stereotipa, i stvorilo silne prepreke u muškom umu, u viđenju sebe, što je stvorilo otpor prema promenama stereotipa. Više niste glavni. Ali, to je olakšanje, jer možete da podelite odgovornost i da upoznate dobrobiti istinskog partnerstva – međusobne podrške i oslonca. I to je, ukratko, priča o jednakosti, u kojoj treba da zauzmete svoje mesto, jer je, u savremenom svetu, na vama da se izjednačite sa ženama, koje su daleko isprednjačile, oslobađajući se stereotipa brže (i voljnije) nego vi. Kao ravnopravan partner u braku i porodici, možete da iskusite ono što vaši preci nisu – radosti očinstva, spontanost osećanja, ispunjenost u svim životnim aspektima, a ne samo u karijeri, pobeđivanju i postignućima. Preuzimanje svog dela odgovornosti, širi vam perspektivu i, zapravo, omogućava više slobode i opuštenosti. 

Naslovna fotografija: instagram.com/dannyschwarz

Brankica Milošević 

Comments