Kako da u 5 koraka postanete glavni lik u svom životnom romanu

Kako da zadržite devojku

Francuzi su poznati kao zavodnici, a ovih 5 pevača žene i dalje obožavaju

Ovo su horor klasici Stephena Kinga koje bi svako trebalo da pročita

5 puta kad nas je John Cena prijatno iznenadio pre serije “Peacemaker”

Šta sve možete da pošaljete devojci umesto eksplicitnih fotografija

Kako da sebi postanete najbolji prijatelj

Umetnik Miodrag Stanišić – određen u stilu, raskošan u metodi

Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Blog

Muški klimakterijum, zvani kriza srednjih godina

1/2

Srednje godine su tema mnogih filmova u kojima su prikazani muškarci kako panično posežu za elementima mladosti koja im izmiče, kako pokušavaju da se takmiče sa mlađima od sebe i da naprave statusnu barijeru pred nadolazećim godinama. Razvode se, zaljubljuju se u dvostruko mlađe žene, kupuju besne automobile, manično se bave treniranjem, farbaju kosu… i to je sve vrlo smešno. Na filmu. U stvarnosti, oni rade to isto i uopšte nije smešno.

Svi poludimo u pedesetim, samo se kod nas žena to lepo i jasno naziva klimakteričnim promenama – imamo dijagnozu – dok se kod vas muškaraca, to kulturno zove kriza srednjih godina i smatra se prolaznom neprijatnošću. Društvo prezire klimakterijum, ruga se krizi srednjih godina i poručuje nam da treba da se stidimo i svojih strahova i svoje grčevite želje da konzumiramo život kao da smo još uvek mladi i snažni. Da treba da se povučemo, pristanemo na starost i predamo štafetu mladima. Kao da ulaskom u srednje godine gubimo pravo na ljubav, zabavu, provod – ili time što ne želimo da odustanemo od toga, nego se i dalje krećemo među mladim svetom pokazujući lica sa vidljivim borama, sede brade i duboke zaliske, stavljajući i skidajući naočari da bismo nešto pročitali, pričajući o bolnim kičmama, visokim pritiscima, priznajući da pijemo lekove za smirenje, uznemiravamo mlađi svet. Podsećamo ga na ono što dolazi i što neće moći da izbegne.

Nerviramo ih. Nismo dostojanstveni. Brukamo se neprikladnim ponašanjem. Skačemo na koncertima (presrećni što nas nešto nosi toliko da možemo da zaboravimo na kičme i zglobove, iako ćemo kasnije verovatno morati da popijemo nešto protiv bolova), zaljubljujemo se i imamo seks (fuj, matorci se karaju) i raspravljamo o sredstvima za potenciju i lubrikantima (a voleli bismo da nam nisu potrebna) i uopšte, živimo, kao da imamo sto posto prava na sto posto ispunjen život. Mi smo uvreda za društvo koje slavi mladost, klanja se mladosti, obožava mladost i očajava zbog prolaznosti mladosti.

Muški klimakterijum zvani kriza srednjih godina 1 Muški klimakterijum, zvani kriza srednjih godina

Wannabe TV

Editors choice