Razmisli pre nego što odgovoriš

Kad primiš predlog koji ti ne odgovara, napravi pauzu – trenuci ćutanja mogu da budu neprijatni, ali oni će ti dati malo vremena da razmisliš o razlozima zbog kojih bi pristao i da odlučiš da li su to valjani razlozi. Ako shvatiš da ti to ne treba i da sada moraš da odbiješ predlog, ponudi uz NE, jedno ALI.

Meko odbijanje

Možeš da ublažiš svoje odbijanje nuđenjem alternative. Recimo “danas nikako ne mogu, ali možemo da se čujemo recimo u petak i da se dogovorimo za nedelju” – tako stavljaš osobi do znanja da si zauzet, da planiraš svoje vreme i da ostavljaš mogućnost prihvatanja predloga, ali po rasporedu koji tebi odgovara.

Zaobilazno odbijanje

“Daj mi malo vremena da razmislim, pa ću ti javiti” – na ovaj način kupuješ vreme i stavljaš drugoj osobi do znanja da možda nećeš prihvatiti predlog. To je priprema terena za NE. Jer posle toga treba da je pozoveš i da kažeš “Žao mi je, nikako ne mogu da se uklopim” ili nešto slično i da prepustiš drugoj osobi da to prihvati.

odbijanje Nauči da kažeš NE ljubazno, ali odlučno

Taktičko odbijanje

“Pa možda i može, ali prvo moram da reorganizujem raspored, samo da vidim kome da otkažem, ili kako da pomerim obaveze…” Ovako apeluješ na savest druge osobe, koja treba da zna da ćeš, ako prihvatiš njen predlog, neki drugi dogovor morati da otkažeš i da se možda dovedeš u neprijatnu situaciju. Ali to ne pali kod sebičnih osoba, koje zanima samo ono što njima odgovara, pa je najbolje da završiš sa zaobilaznim odbijanjem (“pozvaću te kasnije”), ako proceniš da imaš posla sa osobom koja ne tumači i ne prihvata suptilne i taktične nagoveštaje.

Upotreba humora

Reci nešto u smislu “a da li bi ti skočio sa mnom u bunar?” i odbij predlog kroz smeh i čuđenje što ti neko nudi nešto tako neprimereno – ako je takva situacija.

Imaj na umu da želiš da imaš vremena za stvari koje želiš da radiš i da imaš svako pravo da odbiješ ono što ne želiš – i dozvoli drugima da se nose sa prihvatanjem odbijanja, to je zdravo za njih.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments