Tražiš odobrenje

Potrebno ti je da neko vrednuje tvoje snove, zamisli i ideje i tražiš mišljenje različitih ljudi, polazeći od toga da oni imaju neko iskustvo i da njihovo mišljenje ceniš. Ali neki od njih će reći ne nikako, drugi će reći super, samo napred, treći će ti savetovati da dobro razmisliš. Na kraju, nećeš imati bolji uvid, niti ćeš biti ohrabreniji nego na početku. Ti sam najbolje znaš šta je za tebe dobro i da li nešto želiš, ne treba ti ničije odobrenje.

navike 3 Navike koje te sprečavaju da postigneš ono što želiš

Ne preispituješ svoje ciljeve

Možda su se okolnosti promenile od trenutka od kada si smislio šta je ono što želiš, a možda su se promenili i načini, a verovatno si se i ti promenio. Sve to treba da uzmeš u obzir i da svoje ciljeve postaviš realnije u odnosu na sve suptilne i očigledne promene koje su se u međuvremenu dogodile. Možda je ono što je bio jedini način pre nekog vremena, sada potpuno prevaziđeno i potrebno je da razmišljaš „van kutije“. Takođe, preispitaj koliko si i dalje motivisan i da li možda gubiš motivaciju zapravo zato što se ne prilagođavaš.

Ne znaš da li zaslužuješ uspeh

To je najčešći način na koji svi ponekad podrivamo sami sebe. Nedostatak samopouzdanja i sumnja u sebe čine da oklevaš kad treba da deluješ, ili da se bacaš u nepromišljenu akciju gonjen malodušnošću (ma ionako neću uspeti, pa daj da to preguram). Negde osećaš da se tako dobre stvari ne dešavaju osobama kao što si ti i onda gubiš vezu sa onim osećajem u stomaku, koji je tvoj navigacioni sistem i koji uvek treba da slušaš.

Comments