Ništa originalno niste do sada smislili 

Vrlo malo ljudi jeste, svega nekolicina. Ali dovoljna je ta nekolicina, da pokrene svet. Ostali samo koriste dobrobiti postojećeg, preuređuju detalje i preslažu postojeće koncepte. Ako možete da napravite malo poboljšanje postojeće ideje, niste genije, ali ste sasvim dovoljno pametni. Ako uopšte razumete složene ideje i koncepte, to nije samo dobro, to je odlično. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paolo Faccio (@paolofaccio)

Postoje različite vrste inteligencije 

Neko je talentovan za reči, neko za brojeve, neko ima posebno izraženu sposobnost da barata osećanjima i uspostavlja bliske i tople odnose sa drugima, neko odlično razume pravni sistem… Sve te različite aspekte u kojima smo dobri, omogućavaju različite vrste inteligencije, a ti aspekti su mnogobrojniji i slojevitiji nego što znamo. To takođe znači da sebi možete da dozvolite jednostavnije kriterijume – možda nikada nećete biti veliki filozof, koji razmišlja na pet nivoa odjednom, ali ste zato odličan organizator, koji drugima pruža oslonac i uvodi red tamo gde se većina hvata za glavu i gubi u haosu. 

Inteligencija ne znači mudrost 

Ni najinteligentije osobe – one sa najvišim IQ vrednostima – nisu obavezno mudre. Biti mudar znači da ste naučili da koristite pamet koju imate, da ste pronašli unutrašnji mir i životni balans, da ste sigurni u sebe i imate visoku samosvest i samopoštovanje, dok ste pri tom, sasvim skromni i spremni da prihvatite sebe, ljude oko sebe i život onakve kakvi jesu. Mudar čovek nalazi najbolje u onome što ima i zna kada treba neke stvari da pusti i da od njih odustane. Mudrost ne donosi nove ideje, ali vas čini prijemčivim za njih – možete ih prihvatiti i prilagoditi se, promene vas ne ugrožavaju i nemate odbrambeni stav. 

U redu je ne biti briljantan i sjajan. I ne brinite zbog originalnosti. Vaš autentičan doprinos svetu je sama činjenica da postojite i da ne postoji niko drugi ko je isti kao vi. 

Naslovna fotografija: instagram.com/paolofaccio

Brankica Milošević 

Comments