Nisu ti potrebni nikakvi uslovi da bi započeo neki posao – umesto toga, samo radi, dok se uslovi ne organizuju, usavrše i ustale.

Svako ko je ikada nešto postigao, dovršio, ostvario zadatak, dosegao cilj i iskusio uspeh i postignuće, složiće se da nije mogao da se osloni na motivaciju, inspiraciju i povoljne okolnosti, nego na istrajavanje i onda kada nije bilo ničega za šta bi se uhvatio i što bi ga osnažilo. Tako se gradi uspeh – pronalaženjem unutrašnjeg oslonca u rešenosti, volji i istrajnosti.

Život je ispunjen distrakcijama – sve može svakog momenta da te omete, skrene ti pažnju i odvrati te od namere da se baviš svojim glavnim zadatkom. One mogu doći u vidu krize, iznenadnih prepreka, ali i u vidu prijatnosti i potrebe za opuštanjem i zadovoljstvom. Zato je potrebno da svoju disciplinu nagradiš – dozvoli sebi opuštanje i zadovoljstvo, kad ispuniš zacrtano. Organizuj se tako da stalno ispunjavaš normu koju si sebi postavio, da bi zatim mogao da osećaš kako u potpunosti zaslužuješ opuštanje i prijatnost.

Motivacija i inspiracija će povremeno doći da te osnaže i ubrzaju i donesu osećaj lakoće, ali ako u trenucima inspirisanosti uradiš dvostruko više od planiranog, drži se discipline i dalje. Radi i narednog dana, a ako ne postižeš više od norme, postigni normu. I dalje si u prednosti.

Motivacija ti daje vetar u leđa, ali disciplina te drži na kursu, podalje od santi i stenja na koje bi te mogle nasukati.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments