Neka pravila bontona su danas prevaziđena – ono da je muškaricima zabranjeno da puše u ženskom društvu, kao i da je nezamislivo da žena puši, ali i dalje je preporučljivo tražiti dozvolu od prisutnih, kada želite da zapalite cigaretu. Pravila lepog ponašanja su se menjala onako kako se menjalo i modernizovalo društvo, ali postoje neki maniri koji su i dalje neprevaziđeni i koje svako treba da poznaje i praktikuje.

Ulazak i izlazak iz restorana

Iako dame imaju prednost, pri ulasku u restoran, kafić, ili bilo koji ugostiteljski objekat, muškarac ulazi prvi, kako žena ne bi imala nikakvih neprijatnosti, odnosno on “izviđa i krči put” štiteći damu od mogućih neprijatnih iskustava. Pri izlasku iz restorana dama opet ima prednost, odnosno, muškarac je propušta da prođe “štiteći odstupnicu”.

Skidanje kape

Iako se modni trendovi menjaju, ovo pravilo se nije promenilo – muškarci skidaju kape i šešire prilikom ulaska u prostoriju i skidaju rukavice prilikom rukovanja, dok žene to ne čine.

Odlaganje pribora za jelo

Bonton nalaže da na kraju obroka pribor ne ostavljate na ivici tanjira, nego da ga stavite u tanjir (viljška i nož blago ukršteni u samom tanjiru).

Kretanje trotoarom

Ako ima više od troje ljudi koji idu zajedno, ne treba svi da hodaju u istoj liniji, kako ne bi zakrčili prolaz. Muškarac hoda sa spoljne strane (ka ulici) kako bi zaštito ženu, dete, ili stariju osobu. Ako zajedno idu jedna žena i dva muškarca, dama ima mesto u sredini, a u obrnutom slučaju, džentlmen ide između dve dame – osim u slučaju kiše. Tada je zadatak muškarca da dame zaštiti od kiše, a da sam pokisne, ako treba.

Comments