Kada previše razmišljate, vi kontrolišete ono o čemu razmišljate. Vi ste zaduženi za ono što se odvija u vašoj glavi. Vi birate kako ćete razgovarati sami sa sobom, odlučujete koju ćete energiju prihvatiti ili ugasiti. Da li ste okruženi negativnim ljudima koje stalno slušate? Da li sa sobom razgovarate negativno? Da li verujete da su laži kojima ste okruženi, istinite? Koliko ste u stanju da se oslonite na svoje instinkte, da poslušate svoju intuiciju? 

Kada niste slobodni da budete ono što jeste, napeti ste i loše se osećate. Verujete da se stvari moraju događati planiranim redosledom. Možda uopšte vi ne planirate taj redosled, već ste ga prihvatili zdravo za gotovo. 

Možete hodati korak po korak. A možete stvarati otiske stopala i pre nego što zakoračite. Da, neke praktične stvari je neophodno planirati, ali većina trenutaka mora doći sa načinom razmišljanja koji je usklađen sa tokom života. A to nisu situacije koje možete kontrolisati, možete samo ići sa tokom, u nepoznatom pravcu, ka nepredvidljivim ishodima. To vas plaši. Osećate se teskobno. Ali, pravi put ne mora biti logičan. Vaša zebnja zbog gubitka kontrole i nedostatka sigurnosti ne vodi vas ka postizanju kontrole i sigurnosti, već vas podseća da se morate osloboditi straha i zebnje. Što se više predajete putovanju svoje duše, to ćete više osećati prisustvo smisla u naizgled haotičnim dešavanjima. Kada ne pokušavate sve da shvatite dolazi više boljih prilika, kada se ne trudite da budete savršeni, slobodni ste, a delovi vaše slagalice ređaju se konstruktivno i kreativno – uključujući i praznine, koje ne treba popunjavati. 

Zapitajte se da li biste radije bili slobodni, ili savršeni? I šta ako nije moguće biti savršen, a moguće je biti slobodan? Sloboda je u puštanju, u istini, kao što je ona da radite najbolje što možete. U smirivanju uma i osluškivanju srca. Način na koji se odnosite prema sebi. U učenju da slušate svoj unutrašnji glas, koji želi najbolje za vas. Najbolje nije savršeno, ali je najbolje, jer vas dovodi najbliže sebi i onome što stvarno jeste, približava vas onoj slobodi koja je u vama. 

Naslovna fotografija: instagram.com/jonaskautenburger

Brankica Milošević

Comments