Šta je duhovnost za vas? Možda zamišljate oduhovljenje kao veliki i posvećen posao, u kome po ceo dan mantrate, klečite u molitvi, vežbate astralna putovanja, postite, meditirate… Jeste, ima smisla. Ali ima veoma produhovljenih ljudi koji nemaju nikakvu redovnu spritualnu vežbu, a ima veoma uvežbanih i energetski veoma snažnih, koji se kroz svoju praksu nisu ni malo oduhovili, već su ostali primitivni, osvetoljubivi, hvalisavi… Ima produhovljenih polupismenih seljaka, kao što ima neprosvetljenih i neoduhovljenih šamana i sveštenika. 

Najjednostavnija odrednica spiritualnosti jeste povezanost sa prirodom i svest o sebi (i drugima) kao delu prirode, svest o izvorima i tokovima energije, spremnost da se deluje u skladu sa svojim bićem, da se sluša sopstvena intuicija, razumeju i priznaju sopstvene potrebe. A rast i razvoj i rad na sebi ne moraju da se odvijaju u crkvi, ili kod terapeuta, u ašramu ili na Tibetu. Ako ste zainteresovani da širite perspektivu, rast i razvoj odvijaju se u vašem svakodnevnom životu, u kome svakako primenjujete neke sasvim obične stvari, koje su zapravo, vrlo spiritualne. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by typing… (@hendrikgiesler)

Vežbanje 

Dok vežbate, fokusirani ste i prisutni i vaš nivo svesti i samosvesti je viši. Kad trčite, morate biti svesni disanja, da biste mogli da uspostavite i održite ritam. Kad radite vežbe, morate biti svesni svakog pokreta. Ako ste fokusirani i usklađeni sa svojim telom, imate mnogo bolji trening, odnosno, osećate se prijatno umorno, harmonizovano i radosno. Vežbanje stimuliše lučenje hormona radosti i kad se osećate dobro u svom delu, to je veoma duhovan doživljaj – prosto zračite smirenošću i samosvešću i to se vidi. 

Raščišćavanje 

Redovno bacanje suvišnih stvari, pražnjenje fioka i ormara i odbacivanje svega što ne koristite i što vam ne treba (a to je sve što niste upotrebili ni jednom tokom cele godine, iako ste ga sačuvali misleći kako će vam nekad zatrebati) pruža oslobađajući osećaj. Radeći ovaj posao raskrčivanja, čišćenja i odbacivanja suvišnog, vi zaista pokrećete tu energiju pročišćenja i posle ovakve akcije se osećate veoma zadovoljno i smireno. Odbacivanje starog stvara prostor za novo i to je tako na materijalnom, psihološkom, emotivnom i duhovnom planu, zato je osećaj tako dobar posle raščišćavanja, um smiren, misli jasne, srce na mestu. 

Comments