Ono što vas vuče nadole, podriva vaše samopouzdanje i šapuće vam da niste dovoljno dobri, obrazovani, sposobni, to je vaš unutrašnji kritičar. Odrastao je zajedno sa vama i pokupio sve one negativne poruke koje su vam upućivane, svesno i nesvesno, iz najbližeg okruženja. I vrlo je moćan, navodi vas da gubite energiju na pogrešne stvari, na ljude i situacije koje ne doprinose vašem životu, samo vas iscrpljuju. 

Kako da zaobiđete uticaj unutrašnjeg kritičara, da ga umanjite i pronađete pravog sebe, zatrpanog ispod ograničavajućih uverenja? 

Pustite stvari koje vas sputavaju 

Sve što vam ne služi i ne dodaje vrednost i smisao vašem životu u nekom obliku, treba da nestane. Teško je suprotstaviti se povinovanju ograničenjima na koja ste navikli, jer se radi uglavnom o bliskim odnosima, porodici, partnerstvu, poslovnim odnosima… Ali ako nastavite da se držite tih odnosa u zadatim okvirima, nikuda nećete stići. Umesto da se razvijate i rastete, smanjivaćete se i nećete služiti nikome i ničemu, čak ni sebi. Izgubićete unutrašnje svetlo i vodićete unapred izgubljene bitke. Prvi korak u nalaženju pravog sebe, jeste oslobađanje balasta. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MY (@michaelyerger)

Odvojite vreme za stvari koje su vam zaista važne

Morate znati koje stvari vrede vašeg vremena, a koje ne. I to prema sopstvenom sistemu vrednosti, prema svojim potrebama, a ne prema onome što je svima ostalima važno. Morate preispitati svoje ponašanje i obrasce, dati prioritete stvarima koje nude buduća postignuća, a ne trenutna zadovoljstva. Morate birati prave stvari, koje će vaš život unaprediti i zbog kojih ćete se razvijati i menjati. Uložite vreme i energiju u svoj razvoj i ispunjavanje svojih snova. 

Održavajte određenu distancu 

Potrebno je da se distancirate od ljudi kojima nedostaje mentalna zrelost, kao i od onih sa kojima ne delite iste vrednosti. Ovo distanciranje vas oslobađa bezrazložnih borbi i sukoba i omogućava vam da se povežete sa ljudima sa kojima zaista imate nešto zajedničko, sa kojima ste na istoj frekvenciji, koji vas razumeju i poštuju. 

Comments