Iznenadićete se koliko vam je poznata ova lista. Možda vi priznajete sebi da lažete sebe, ali ipak birate zavaravanje i tada uvid nije dovoljan da biste se bolje osećali. Jer, ukoliko imate uvid, znači i da treba nešto da učinite po pitanju stvari oko kojih se zavaravate.

Pronalazite opravdanja za svoje odluke

Uvek postoji samo jedan razlog da nešto uradite, ili ne uradite – zato što ste tako rešili. Čim počnete sebi ili drugima da nabrajate razloge, to su obična, providna opravdanja. Čim postoji više od jednog razloga, to je izgovor. Ne mogu to sad, jer nisam u odgovarajućem raspoloženju, a imam i preča posla. Ali prvo ću da se odmorim. Odlažete. Zapažate li kako se laž lepo kamuflirala u ovoj reči – odLažem? To verovatno nije samo gramatička podudarnost. A nešto odlažete kad vam je neprijatno da se time bavite – ne samo zahtevno i teško, nego baš neprijatno. Valjalo bi razmisliti o stvarnim razlozima te neprijatnosti, makar to bio jedini razlog za nečinjenje i odlaganje.

Ignorišete osećaj

Kad rešavate da postupite ovako ili onako i obuzeti neraspoloženjem, strahom, ljutnjom, nesigurnošću, u želji da pobedite oklevanje i da prosto presečete, uvek imate onaj tanušan osećaj u stomaku, koji vas upozorava. Ali koliko često ga poslušate? A koliko često ga potpuno ignorišete i posle, kad se pokaže da ste pogrešili, setite se da ste osećali da ne treba tako da postupate? O tome vam pričam.

zavaravanje 2 Ove stvari radite kada ZAVARAVATE sebe (prvi deo)

Brzo potiskujete negativne emocije

Prosto mrzite da se osećate loše i smatrate slabošću da je to slabost, koju treba što pre prevazići. To što radite, zove se potiskivanje. Ako samo protrčite kroz negativnu emociju i brže-bolje zalupite vrata za sobom, da biste je ostavili u mraku, ništa niste uradili po pitanju negativne emocije. Zatočili ste je, gurnuli u podrum, zajedno sa svim ostalim potisnutim sadržajima. Mislite li vi da taj podrum ima neograničene kapacitete? Ili i o tome uopšte ne mislite, jer to spada u kategoriju negativnih misli? Sve što gurnete u mrak, pre ili kasnije izbije na svetlost dana, obično u najružnijem mogućem obliku i sa najvećim mogućim posledicama. Uostalom, nema negativnih emocija, ta veštačka podela je posledica popularne psihologije, koja mnogo voli pozitivno mišljenje, a ne shvata ga baš najbolje. Ima samo osećanja prijatnosti i neprijatnosti, a vi ne želite da se osećate loše, kad se osećate loše. Hoćete da to prestane i da se odmah osećate bolje. To je nezrelo i opasno po zdravlje. Bolje budite očajni, besni, razočarani, ljuti, agresivni, preplašeni i nikakvi danima, nego da se pravite da vam nije ništa.

Comments