Ako pronalazite sebe u ovoj priči, odredite fokus za naredna tri meseca. Postavite cilj na kojem ćete predano raditi. Odredite jednu stvar. Radite na kontroli besa. Ili na opraštanju. Ili na rekapitulaciji (kroz dnevnik, ili neki oblik terapije), obavežite se na ćutanje, sprovedite detoksikaciju… Odaberite nešto sa čime želite i možete da se suočite u narednom periodu i posvetite se tome. Izbor jedne stvari je takođe disciplina, ali je i mudrost. Jer, ako krenete da rešavate sve što nije u redu u vašem životu, brzo ćete sagoreti i vratiti se na početak, a možda se i slomiti i odustati. Uostalom, to se već događalo i dobro vam je poznato da ne možete odjednom promeniti svoj život, ali da se možete iscrpeti u pokušaju. 

Mnogo je delotvornije posvećivanje jednoj stvari u jednom periodu, jer ćete za to vreme to posvećivanje uvesti u naviku. Mnogo je bolje da napravite male promene u svom dnevnom rasporedu, u svojoj rutini, u svojoj brizi o sebi, jer, kao što stručnjaci dobro znaju (jer su to mnogo puta posmatrali iz neposredne blizine) – male promene i navike koje ljudi uvode u svoju dnevnu rutinu, spontano se prenose na druge životne aspekte. 

Možete početi da vežbate jednom nedeljno i posle nekog vremena ćete primetiti da ste produktivniji i zadovoljniji na poslu. Možete ograničiti pušenje (to je realnije, nego da sasvim prestanete, ako ste već pre toga prestali sa nekom drugom, gorom zavisnošću), pa ćete za neko vreme praktikovanja ograničenog uživanja u cigaretama, primetiti da imate više strpljenja u međuljudskim odnosima. Možete početi da štedite i ograničiti lošu naviku kupovine, pa ćete biti motivisani da istrajete i u drugim, većim ciljevima. Na ovaj način se ukorenjeni obrasci transformišu i počinju da rade za vas. 

Primenite lančanu reakciju dobrih navika – jedna stvar čijem se uvođenju u praksu posvetite, postepeno će pokrenuti druge i to će funkcionisati na isti način sa svakom pozitivnom promenom, na koju se obavežete. 

Uradite to i posmatrajte sebe – biće vam bolje, osećaćete da imate više kontrole nad svojim životom, osnažićete samopouzdanje i samopoštovanje. 

Ako možete da kontrolišete sebe u jednoj maloj stvari, možete i u drugoj, i u trećoj, a život je sav sastavljen od malih stvari. Povećaćete svoju ličnu moć i to ćete osetiti u svim područjima života. 

Naslovna fotografija: instagram.com/janis_danner

Brankica Milošević 

 

Comments