Možda ranije niste ni razmišljali o postavljanju granica, ali tokom godina, shvatate da ste izloženi, napeti, da vas drugi često dovode u nepriliku, da stvari ne možete rešavati ni stalnim povlačenjem, ni ignorisanjem, ni konfrontiranjem i da vam, prosto, treba više prostora, mentalno, emotivno i fizički, da biste se osećali dobro i bili smireni. Sa zrelošću, postavljanje granica postaje pitanje stabilnosti i čuvanja ličnog mira. 

Kada imate zdrave granice, možete jasno da saopštite šta vam treba, bez manipulacije – ne morate naređivati, zastrašivati, moliti – i možete izaći na kraj sa tim što možda ne možete dobiti ono što tražite. 

Kako da znate kada je vreme da postavite granice? 

Osećate se uznemireno kad razmišljate o interakciji koju ste imali sa nekim  osobama i kad niste sa njima. Primećujete da u njihovom prisustvu gubite samopouzdanje i da izbegavate njihovo društvo. Kada ne možete da izbegnete interakciju, nalazite se u sebi u položaju deteta, ili postajete neko ko niste i ne želite da budete. 

To može da se odnosi na prijatelje, porodicu, kolege – obično granice morate postaviti najpre onima koji su vam najbliži i sa kojima će to najteže ići. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ÁLVARO MEL (@meeeeeeeel_)

Postavljanje granica ne garantuje da ćete dobiti ono što ste tražili

To nije lako prihvatiti, ali je istina. Kad postavite granice, želite da one budu poštovane i da obezbede siguran i opušten odnos. Možete biti asertivni i ljubazni u tom procesu i nadati se da će se drugi prilagoditi, odnosno, da će poštovati vaše potrebe. Ipak, ljudima ne možete upravljati. Dakle, nema garancije da će oni poštovati vaše granice – upravo suprotno. Mogu se naljutiti, osećati uvređeno i odbačeno, ili vas mogu namerno izazivati. Budite spremni na to. 

Osećanja drugih prema vašim granicama nisu vaša odgovornost 

Stalo vam je da ne povređujete i ne ljutite druge osobe, naročito one koje su vam bliske, a koje najčešće gaze vaše granice. Ali gotovo je nemoguće postaviti granicu, a istovremeno zaštititi drugu osobu od uznemirenosti ili osećanja da je iz nečeg isključena. Postavljanje granice je višeslojno i suptilno, jer uključuje i granice vaše odgovornosti za druge – morate biti spremni da se oslobodite brige o tome kako se neko oseća zbog vaših granica. Sigurno je da taj neko neće biti srećan, a ni vama neće biti ugodno – možete osećate nelagodnost, strah, krivicu, ili čak sramotu zbog toga što pokušavate da zaštitite sebe i ostvarite svoje pravo na svoj (mentalni i fizički) prostor. Budite spremni i na to. 

Comments