Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

1/2

Možda ranije niste ni razmišljali o postavljanju granica, ali tokom godina, shvatate da ste izloženi, napeti, da vas drugi često dovode u nepriliku, da stvari ne možete rešavati ni stalnim povlačenjem, ni ignorisanjem, ni konfrontiranjem i da vam, prosto, treba više prostora, mentalno, emotivno i fizički, da biste se osećali dobro i bili smireni. Sa zrelošću, postavljanje granica postaje pitanje stabilnosti i čuvanja ličnog mira. 

Kada imate zdrave granice, možete jasno da saopštite šta vam treba, bez manipulacije – ne morate naređivati, zastrašivati, moliti – i možete izaći na kraj sa tim što možda ne možete dobiti ono što tražite. 

Kako da znate kada je vreme da postavite granice? 

Osećate se uznemireno kad razmišljate o interakciji koju ste imali sa nekim  osobama i kad niste sa njima. Primećujete da u njihovom prisustvu gubite samopouzdanje i da izbegavate njihovo društvo. Kada ne možete da izbegnete interakciju, nalazite se u sebi u položaju deteta, ili postajete neko ko niste i ne želite da budete. 

To može da se odnosi na prijatelje, porodicu, kolege – obično granice morate postaviti najpre onima koji su vam najbliži i sa kojima će to najteže ići. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ÁLVARO MEL (@meeeeeeeel_)

Postavljanje granica ne garantuje da ćete dobiti ono što ste tražili

To nije lako prihvatiti, ali je istina. Kad postavite granice, želite da one budu poštovane i da obezbede siguran i opušten odnos. Možete biti asertivni i ljubazni u tom procesu i nadati se da će se drugi prilagoditi, odnosno, da će poštovati vaše potrebe. Ipak, ljudima ne možete upravljati. Dakle, nema garancije da će oni poštovati vaše granice – upravo suprotno. Mogu se naljutiti, osećati uvređeno i odbačeno, ili vas mogu namerno izazivati. Budite spremni na to. 

Osećanja drugih prema vašim granicama nisu vaša odgovornost 

Stalo vam je da ne povređujete i ne ljutite druge osobe, naročito one koje su vam bliske, a koje najčešće gaze vaše granice. Ali gotovo je nemoguće postaviti granicu, a istovremeno zaštititi drugu osobu od uznemirenosti ili osećanja da je iz nečeg isključena. Postavljanje granice je višeslojno i suptilno, jer uključuje i granice vaše odgovornosti za druge – morate biti spremni da se oslobodite brige o tome kako se neko oseća zbog vaših granica. Sigurno je da taj neko neće biti srećan, a ni vama neće biti ugodno – možete osećate nelagodnost, strah, krivicu, ili čak sramotu zbog toga što pokušavate da zaštitite sebe i ostvarite svoje pravo na svoj (mentalni i fizički) prostor. Budite spremni i na to. 

Wannabe TV

Editors choice