Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Praktična psihologija za dnevnu upotrebu

Neke činjenice koje je psihologija utvrdila, mogu vam pomoći da bolje razumete i sebe i druge, kao i da tačnije procenjujete situacije i odnose u kojima ste se našli.

Trajna prijateljstva ljudi obično sklapaju između 16. i 28. godine – u periodu srednje škole, studiranja i intenzivnog sazrevanja. Verovatno zato što tada srećete i prepoznajete osobe koje imaju iste vrednosti i razvijaju se u istom pravcu kao i vi.

Ako zvučite malo promuklo, to vam je plus kod žena – njihovo šesto čulo muškarce sa promuklim glasom detektuje kao muževne, ali ne i agresivne.

Nerazumljiv rukopis je odlika osoba koje brzo misle (i zato pišu brzo i nerazumljivo), a brzo razmišljanje je odlika inteligentnih osoba.

Način na koji razgovarate sa nekim, utiče na vaše raspoloženje – ako nastupite nabusito i svađalački, ta će osećanja sve više jačati. Ako razgovarate pomirljivo i opušteno, tako ćete se i osećati. Na isti način možete da utičete na raspoloženje druge osobe, određujući ton komunikacije (kao i ona na vaše).

Osobe koje su dobre u prepoznavanju i razlikovanju tuđih emocija, često su opterećene osećanjem krivice (odnosno, oni koji imaju jako osećanje krivice, bolje uočavaju tuđa osećanja).

Predrasuda je da su muškarci duhovitiji od žena – oni se samo šale ne vodeći računa kako će njihov humor biti shvaćen, odnosno, da li će povrediti nečija osećanja. Iz čega proizilazi da muškarci manje vode računa o tuđim osećanjima. Neki muškarac sa dobrim smislom za humor bi rekao “nisam duhovit, al’ sam bezosećajan”.

Osobe koje nisu društvene (introvertni i asocijalni tipovi) govore o sebi vrlo sažeto i jasno – ne hvale se i ne trude da se predstave u najboljem svetlu, samo iznose činjenice.

Iako imaju dvostruko više receptora za bol nego muškarci, žene takođe imaju i dvostruko viši prag tolerancije bola. Ovo je takođe povezano i sa njihovim emotivnim kapacitetima i empatijom.

Kad vam mozak ne dozvoljava da zaspite, nemojte pokušavati da umirite misli – radije ih zapišite. Iako mislite da će vas ta aktivnost potpuno rasaniti, upravo je suprotno. Zapisivanjem, oslobađate se pritiska misli i lakše ćete utonuti u san.

Poruke za dobro jutro i laku noć ne prima samo vaš telefon, već i deo mozga koji je zadužen za lučenje hormona sreće. Zato je tako prijatno kad znate da neko misli na vas ujutru i čim se probudi i uveče, pre nego što zaspi.

Aktivnost hormona sreće takođe se pojačava kada radite nešto što vas plaši – suočavanje sa strahom i akcija uprkos strahu, donosi radost.

Kada ste srećni, treba vam manje sna. Sreća zahteva aktivnost i budnost i donosi entuzijazam i energiju.

Kada pričate o nečemu što vas angažuje, što volite da radite i veoma vas interesuje, drugima izgledate atraktivnije i privlačnije.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Wannabe TV

Editors choice