Neke činjenice koje je psihologija utvrdila, mogu vam pomoći da bolje razumete i sebe i druge, kao i da tačnije procenjujete situacije i odnose u kojima ste se našli.

Trajna prijateljstva ljudi obično sklapaju između 16. i 28. godine – u periodu srednje škole, studiranja i intenzivnog sazrevanja. Verovatno zato što tada srećete i prepoznajete osobe koje imaju iste vrednosti i razvijaju se u istom pravcu kao i vi.

Ako zvučite malo promuklo, to vam je plus kod žena – njihovo šesto čulo muškarce sa promuklim glasom detektuje kao muževne, ali ne i agresivne.

Nerazumljiv rukopis je odlika osoba koje brzo misle (i zato pišu brzo i nerazumljivo), a brzo razmišljanje je odlika inteligentnih osoba.

Način na koji razgovarate sa nekim, utiče na vaše raspoloženje – ako nastupite nabusito i svađalački, ta će osećanja sve više jačati. Ako razgovarate pomirljivo i opušteno, tako ćete se i osećati. Na isti način možete da utičete na raspoloženje druge osobe, određujući ton komunikacije (kao i ona na vaše).

Osobe koje su dobre u prepoznavanju i razlikovanju tuđih emocija, često su opterećene osećanjem krivice (odnosno, oni koji imaju jako osećanje krivice, bolje uočavaju tuđa osećanja).

Predrasuda je da su muškarci duhovitiji od žena – oni se samo šale ne vodeći računa kako će njihov humor biti shvaćen, odnosno, da li će povrediti nečija osećanja. Iz čega proizilazi da muškarci manje vode računa o tuđim osećanjima. Neki muškarac sa dobrim smislom za humor bi rekao “nisam duhovit, al’ sam bezosećajan”.

Osobe koje nisu društvene (introvertni i asocijalni tipovi) govore o sebi vrlo sažeto i jasno – ne hvale se i ne trude da se predstave u najboljem svetlu, samo iznose činjenice.

Iako imaju dvostruko više receptora za bol nego muškarci, žene takođe imaju i dvostruko viši prag tolerancije bola. Ovo je takođe povezano i sa njihovim emotivnim kapacitetima i empatijom.

Kad vam mozak ne dozvoljava da zaspite, nemojte pokušavati da umirite misli – radije ih zapišite. Iako mislite da će vas ta aktivnost potpuno rasaniti, upravo je suprotno. Zapisivanjem, oslobađate se pritiska misli i lakše ćete utonuti u san.

Poruke za dobro jutro i laku noć ne prima samo vaš telefon, već i deo mozga koji je zadužen za lučenje hormona sreće. Zato je tako prijatno kad znate da neko misli na vas ujutru i čim se probudi i uveče, pre nego što zaspi.

Aktivnost hormona sreće takođe se pojačava kada radite nešto što vas plaši – suočavanje sa strahom i akcija uprkos strahu, donosi radost.

Kada ste srećni, treba vam manje sna. Sreća zahteva aktivnost i budnost i donosi entuzijazam i energiju.

Kada pričate o nečemu što vas angažuje, što volite da radite i veoma vas interesuje, drugima izgledate atraktivnije i privlačnije.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments