Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Prepoznaj pasivnog agresivca – u sebi i drugima

Prepoznaj pasivnog agresivca – u sebi i drugima

1/2

Možda mislite da ste smireni i imate dobre odnose sa ljudima, zato što ne iskazujete ljutnju, ne svađate se i u stanju ste da se distancirate. I ne shvatate zašto je vaše ćutanje uvredljivije od uvredljivih reči (naročito u bliskom odnosu). Ili ste možda imate u svom bliskom krugu nekoga ko je smiren i distanciran, ali i te kako ume da učini da se osećate loše i neprijatno? Ovo su osnovne karakteristike pasivnih agresivaca.

Potiskivanje ljutnje

U ljutnji, pasivno agresivne osobe se zatvaraju – ne pokazuju koliko su besni, tvrde da je sve u redu, ali ne pristaju na razgovor i emotivno se povlače. Tvrdoglavo se drže svoje hladnoće i distance, dok se oni oko njih pitaju šta su skrivili, ili pokušavaju da se posvađaju, samo da bi izazvali neku reakciju. Ljutnja pasivnog agresivca može da potraje vrlo dugo i da bude mnogo neprijatnija nego ljutnja nekog ko otvoreno ispoljava svoj bes, svađa se i burno reaguje.

Uvređenost

Pasivno agresivna osoba izbegava konflikt, ali se ponaša uvređeno – hladna je, ćuti, ili razgovara o nebitnim stvarima, izbegavajući ono zbog čega je ljuta i pokušava da ostane “na visini”, smatrajući da je to bolje od sukoba. Ali, napetost je gotovo opipljiva i ne prestaje, a problem se ne rešava.

Odlaganje i oklevanje

U osobine pasivno agresivnih osoba spada i odlaganje obaveza i odugovlačenje. Svi su skloni da odugovlače kad treba da se bave nečim što je dosadno i zamorno, ali kod pasivnih agresivaca odugovlačenje je taktika “zamaranja neprijatelja” – koju koriste da bi izbegle neprijatne zadatke, a da ne moraju otvoreno da ih odbiju.

Wannabe TV

Editors choice