Možda mislite da ste smireni i imate dobre odnose sa ljudima, zato što ne iskazujete ljutnju, ne svađate se i u stanju ste da se distancirate. I ne shvatate zašto je vaše ćutanje uvredljivije od uvredljivih reči (naročito u bliskom odnosu). Ili ste možda imate u svom bliskom krugu nekoga ko je smiren i distanciran, ali i te kako ume da učini da se osećate loše i neprijatno? Ovo su osnovne karakteristike pasivnih agresivaca.

Potiskivanje ljutnje

U ljutnji, pasivno agresivne osobe se zatvaraju – ne pokazuju koliko su besni, tvrde da je sve u redu, ali ne pristaju na razgovor i emotivno se povlače. Tvrdoglavo se drže svoje hladnoće i distance, dok se oni oko njih pitaju šta su skrivili, ili pokušavaju da se posvađaju, samo da bi izazvali neku reakciju. Ljutnja pasivnog agresivca može da potraje vrlo dugo i da bude mnogo neprijatnija nego ljutnja nekog ko otvoreno ispoljava svoj bes, svađa se i burno reaguje.

Uvređenost

Pasivno agresivna osoba izbegava konflikt, ali se ponaša uvređeno – hladna je, ćuti, ili razgovara o nebitnim stvarima, izbegavajući ono zbog čega je ljuta i pokušava da ostane “na visini”, smatrajući da je to bolje od sukoba. Ali, napetost je gotovo opipljiva i ne prestaje, a problem se ne rešava.

Odlaganje i oklevanje

U osobine pasivno agresivnih osoba spada i odlaganje obaveza i odugovlačenje. Svi su skloni da odugovlače kad treba da se bave nečim što je dosadno i zamorno, ali kod pasivnih agresivaca odugovlačenje je taktika “zamaranja neprijatelja” – koju koriste da bi izbegle neprijatne zadatke, a da ne moraju otvoreno da ih odbiju.

Comments