Želiš li da budeš povezan? Ili isključen? To su ključna pitanja koja se tiču zidova. Neminovno si povezan, a nastojeći da se isključiš, da bi izbegao neželjene efekte povezanosti, postavljaš odbrambene štitove (mentalne i energetske) i isključuješ se delimično. To zamagljivanje, zatamnjivanje, prigušivanje, ne odvija se van tebe, tvoji štitovi su unutar tebe i njima se, zapravo, distanciraš od sebe. Diskonektuješ se od samog sebe. Anesteziraš osećanja, otupljuješ osetljivost, umiruješ reakcije. Ako štitovi rade, ako te štite od onoga što te ugrožava, zašto se onda ne osećaš dobro?

Zašto osećaš strah, zebnju, nesigurnost? Zašto loše misliš o sebi? Zašto ne uspevaš da održiš stabilnu i zdravu ljubavnu vezu? Zašto si usamljen, čak i kad si okružen gomilom ljudi, kad se „zabavljaš“ i kad je, naizgled, sve u redu?

Jer ništa nije u redu, dok se pretvaraš da ti nije ništa, da te ništa ne dotiče, da si iznad svih slabosti, da ti ni do koga nije dovoljno stalo, da ništa ne može da te povredi. Zato što to nije istina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sven Gold (@svengold)

Prestani da se pretvaraš, uključi se i ostani uključen. Poveži se sa sobom i svojim osećanjima i ostani povezan i kad je teško i neprijatno. Poveži se sa drugima i pokaži im i izrazi svoja osećanja. Rizikuj iskrenost i otvorenost. Ne čekaj da to neko drugi učini, budi prvi. Iniciraj komunikaciju, pozovi drugu osobu na iskrenost i otvorenost, pokaži svoju ranjivost – time daješ dozvolu drugoj osobi da uradi to isto. I omogućavaš onu povezanost za kojom čezneš, koja leči usamljenost, nesigurnost, strah i bol, ne tako što čini da nestanu, već tako što te čini svesnim da nisi sam u tome, da će te uvek neko razumeti, da neko oseća isto što i ti i da ste jedno drugom podrška.

Kad počneš otvoreno da komuniciraš sa sobom i sa drugima, više nećeš morati da brineš da li te neko pogrešno shvata i nećeš se pitati šta neko misli koje skrivene poruke šalje – neće te biti briga. Ko nije u stanju da razmenjuje sa tobom na istom nivou i na isti način, ima problem i neka ga rešava. Osim toga, povezanošću sa osećanjima i sopstvenom ranjivošću, stičeš veću osetljivost i dublji uvid u ono što drugi pokušavaju da sakriju i maskiraju svojim ponašanjem – prepoznaješ ono što si i sam radio. Možda svojim primerom možeš nekome da pomogneš da se otvori i poveže sa sobom.

Naslovna fotografija: instagram.com/svengold

Brankica Milošević

Comments