Svaki problem koji gurate u stranu postaje planina koja zloćudno raste, ili rana koja gnoji. A u međuvremenu, vaša podsvest procesuira i šalje vam signale, nastojeći da vas trgne i natera da nešto uradite, i vi, zapravo, nemate mira. Svesni ste da odlažete i proganja vas osećanje krivice zbog toga. Nazivate sebe kukavicom, a zbog toga se osećate još gore. Razvijate fizičke simpotme emotivnih i psihičkih problema kojima ne želite da se bavite, bukvalno sebi ugrožavate život. A razvijate i mentalne probleme, postajte podložni stresu, anksiozni i depresivni, zamišljate najgore ishode i stalno se plašite. Mozak vam ne da mira, telo vas ne ostavlja na miru, sve u vama se buni i tera vas da nešto preduzmete. 

I vi sve to znate, ali ne uspevate da se pokrenete. Čekate da budete primorani. 

Pokušajte da pomognete sebi zamišljajući kako ćete se osećati kad sve prođe. Kad uradite to neprijatno što morate da uradite, suočite se sa onim što uporno izbegavate – biće potrebno neko vreme da izađete na kraj sa tm stvarima (koje se u međuvremenu talože i dodatno komplikuju), ali proći kroz to nije teže od svega što ste do sada radili. A radili ste – ulagali ste silnu energiju u potiskivanje, u zanemarivanje, u izlaženje na kraj sa osećanjem krivice, sa malodušnošću i strahom.

Zamislite da je strah tunel, u koji prosto utrčite i samo trčite napred, ne misleći o mraku kroz koji prolazite. Cilj vam je da izađete sa druge strane. Jer tamo, na kraju tunela, možete da stanete i odahnete. Tamo sija sunce, a mrak je iza vas. I kad to uradite i osvrnete se, bićete zahvalni sebi, bićete ponosni na sebe. Zamislite taj osećaj i krenite ka njemu. Kada ga jednom iskusite i doživite, sve u vama će ga upamtiti i sledeći put ćete se lakše i brže suočiti sa nečim što po utrvđenom obrascu najpre počnete da izbegavate. Nekoliko takvih iskustava – svesno utrčavanje u tunel, uprkos strahu, nevoljnosti i svim mogućim izgovorima – i skršićete obrazac, više vam neće služiti i neće imati moć da vas sabotira. 

Naslovna fotografija: instagram.com/danieltonijais

Brankica Milošević 

Comments