Često, lekcije se ponavljaju – srećete se sa uvek istim obrascem u raznim varijantama i sretaćete se, dok ga ne shvatite i ne odbacite, dok ne naučite lekciju i izađete iz petlje. Kada jednom počnete to da radite, kada shvatite kako je moguće osvestiti se i osvojiti sledeći korak u ličnom rastu i razvoju, kad osetite kako sazrevate i postajete mudriji, proces se ubrzava. Tada uvidi dolaze sa svih strana, paralelno razrešavate sopstvenu prošlost (uviđate svoje greške, shvatate zašto ste ih činili i čemu su vas naučile i opraštate sebi), dok se suočavate sa novim momentima u kojima treba da primenite naučeno i postajete svesni kolektivnih i porodičnih obrazaca i karmičkih momenata, koji zahtevaju vašu svesnu intervenciju.

Samo na trenutke, kockice se slože i sve deluje jasno, lako, spontano i skladno. Ostatak vremena, to je pipanje naslepo i nailaženje na trenutke jasnoće i olakšanja. Vreme prolazi, lekcije se ređaju, greške se prave i ispravljaju – sazrevate i rastete. I to je sve. Ali, to je daleko više nego što se dešava u životima onih koji se nikada ne suoče sa svojim greškama na pravi način, koji ne žele da nauče.

U našoj kulturi, lako je ostati nezreo i provesti život u obrascima i krugovima – ništa vas ne ohrabruje da tražite sebe, da se duhovno razvijate i da psihološki i emotivno sazrevate. Ali, to vas ne oslobađa odgovornosti za sopstveno sazrevanje i osvešćivanje. Život je igralište, borilačka arena, koja vam omogućava rast i razvoj. Prihvatanje izazova i njihovo savladavanje. Donošenje boljih odluka. Odbacivanje loših navika. Vođenje računa o mislima i delima. Prihvatanje osećanja. Sticanje snage, hrabrosti i mudrosti.

Sve je to i dalje u svakom trenutku u vašim rukama. I to je suština avanture života – toliko je uzbudljivo otkrivati, buditi i podizati svest!

Naslovna fotografija: instagram.com/jonaskautenburger

Brankica Milošević

 

Comments