Ako si relativno nov u kolektivu i još ne znaš kakvi odnosi vladaju u ekipi, a nisi siguran ni kakav utisak ostavljaš i da li se uklapaš, osećaš se napeto i ne znaš tačno kako da se postaviš. Bilo bi ti mnogo lakše da znaš da li si kolegama simpatičan, a ovo je način da ustanoviš koliko si prihvaćen, i kome si posebno gotivan.

Kolega ili koleginica pronalazi način da bude u tvojoj blizini

Ako neko često prilazi tvom stolu, traži konsultacije, interesuje se na čemu radiš, nudi ti pomoć, ili ti diskretno daje uputstva kako da se bolje snađeš, sigurno si toj osobi simpatičan. Oni koji svakodnevno uspevaju da se nađu fizički u tvojoj blizini (koristeći adekvatne razloge) izražavaju svoju naklonost i podršku.

Pažljivo te slušaju u razgovoru

Kad neko želi da razgovara sa tobom i pri tom te pažljivo sluša, pokazujući interesovanje za tvoje mišljenje i odobravajući tvoje ideje, možda pokušava da te pridobije za svoj „klan“. Tako izražena simpatija može da bude i sasvim iskrena, ali možda iza toga stoje namere u koje ne možeš da budeš siguran, jer još ne poznaješ dovoljno ljude, okruženje i odnose koji u njemu preovlađuju. Ali ako se dva suprotstavljena tabora „otimaju“ za tebe, lako ćeš pogoditi da je u toku neka interna igra pridobijanja još jednog člana. Budi ljubazan i predusretljiv prema svima, ali ne zauzimaj ničiju stranu – objektivni, samostalni i nepotkupljivi saradnici možda nisu svakome simpatični, ali ih svi poštuju.

prijatelji na poslu 2 Sigurni znaci da te kolege gotive i prihvataju
Comments