Najgore je to ne vidite šta ste uradili pogrešno i u čemu je vaša krivica. Ne uspevate da sagledate svoju ulogu u toj drami i počinjete da verujete da nemate uticaj na svoj život, da vam se događaju loše stvari i da ste samo posmatrač u svom životu. Ne znate gde ste grešili i čini vam se da za svaki svoj postupak imate razlog i opravdanje i ne mislite da ste ikada išta pogrešno rekli ili učinili. Vrtite se u začaranom krugu svog ega i nemate perspektivu iz koje biste mogli da sagledate širu sliku. 


Najgore je što nećete izrasti i razviti se iz onoga što se dogodilo, jer ne uspevate da duboko pogledate u sebe i ispitate sve načine na koje možete da radite na sebi. Nećete proširiti svest i sprečiti da se istorija ponovi. Nećete ojačati od ovog iskustva, jer ćete se opirati i vaša tvrdoglavost će pobediti. I odvesti vas u sledeće slično iskustvo – i takva iskustva će se ponavljati, dok ne skupite snage, hrabrosti i mudrosti da ih sagledate kao lekcije i da ih prevaziđete. 

Najgore je što niste ni svesni koliko ste vi povredili druge. Usredsređeni ste na sebe toliko da ne vidite da i neko drugi pati. Ili još gore, mislite da su drugi zaslužili da budu povređeni – vi ste toliko ispravni, da nemate zbog čega da tražite bilo čiji oproštaj, ali ostatak sveta vama duguje izvinjenje. 

Comments