Zašto bi nas zanimalo s čim se pate Hrvati? Pa, oni su kanda, ušli u Evropu, pa možda možemo ponešto da razaznamo i povežemo. Ili da se, nedajbože, ugledamo na njih.

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta odbili su integraciju Filozofskog sa Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Zagrebu, videći u tom pokušaju crkve, pokušaj klerikalizacije obrazovanja. Šta li im sledeće sprema crkva, pitam se, Bog nek’ im je na pomoći.

S9 Šta rade SUSJEDI: Neka im je Bog na pomoći

Crkva je podeljena mnogo ranije nego naša nesretna Jugoslavija, od čije su se podele obe crkve prosto preporodile. U sveopštoj demokratiji, ušle su na velika vrata, videvši priliku da stanu uz vlast i osnaže je. Kod susjeda se ovo osnaživanje odvija vrlo prpošno i sistematski, a kod nas je više onako, stihijski i spontano, kao što i priliči neevropljanima.

Za vreme Tita, deca su se krštavala i slave slavile u potaji, a sada se javno osveštavaju javni objekti – od kamena temeljca, do krova i puštanja u rad. Čak i kulturne manifestacije imaju svoje slave. Očuvanje tradicije, srpstva, čojstva i junaštva, valjda. A kad vam sveštenstvo vaspostavi cenu venčanja,krštenja, sahrane, osveštenja, dođe vam da se prekrstite i pozovete Boga u pomoć, onako spontano i stihijski, iako se deklarišete kao ateista.

Comments