I to je najteži deo osvajanja autentičnosti – to što ćeš naići na otpor, pre nego na podršku. Kad prevaziđeš taj deo, otkrićeš da je vredelo udaljiti se od nekih ljudi, jer će u tvoj život doći novi ljudi, na istom putu osvajanja sopstvene autentičnosti, koji će te podržati i razumeti. Otkrićeš da želiš da isprobaš stvari za koje ranije nisi imao hrabrosti, postupaćeš spontanije i bićeš spremniji da rizikuješ umesto da kalkulišeš i život će ti postati mnogo zabavniji.  Moći ćeš da radiš šta želiš, ali ne na način tinejdžera, koji prkosi odraslima i autentičnost svog JA povezuje sa buntom, već na zreo način čoveka koji prave sopstvene izbore u skladu sa svojim vrednostima, svojom prirodom i svojim najdubljim željama.

Kada živiš autentično, prestaje da bude važno šta drugi misle, i tvoje akcije, reakcije i ponašanje ne zavise od toga kako se postavljaš prema njima (sa željom za odobravanjem, ili buntovnički), već dolaze iz dubine tvojih pravih potreba, iz bića. Kad živiš autentično, više ne moraš da budeš ono što drugi žele i da radiš ono što se od tebe očekuje (osim ako su kompromisi i ustupci tvoj svestan izbor), a ne moraš ni da radiš sve suprotno od onoga što se od tebe očekuje, kako bi dokazao da si slobodan. 

Kad živiš autentično, ne moraš nikome ništa da dokazuješ – pa ni samom sebi. Delanje bez potrebe da time pošalješ neku poruku, omogućava ti da svu svoju energiju fokusiraš na ono što hoćeš, da budeš prisutan i svestan svega što se dešava i da adekvatno reaguješ – uvodi u tvoj život pojam spontanosti i slobode, koje počinješ da shvataš i praktikuješ na pravi način.

Naslovna fotografija: instagram.com/chris_curtis_

Brankica Milošević 

 

Comments