Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Šta se dešava kada praktikujete prisutnost u sadašnjem trenutku

Osećate u sebi životnu snagu

Kada ste prisutni u sadašnjem trenutku, kad uvežbate sabranost i um vam je otvoren za sve što se dešava u trenutku, onda istovremeno primate informacije sa svih strana – osećate telesne senzacije, pratite svoje misli i osećanja, registrujete reakcije drugih ljudi, osećate “dobru” i “lošu” energiju i reagujete spontano (spontanost, kao adekvatan odgovor bića, na datu situaciju). U takvom stanju pojačane svesnosti i prisustva u sadašnjosti, prosto osećate životnu silu kako struji kroz vas i povezuje vas sa svim oko sebe. Telesno, mentalno, emotivno i duhovno osećate i znate da je energija realna i da se njome može upravljati, da je možete pojačati, pokrenuti i usmeriti na poseban način, svesno i namerno. 

Opada kortizol, hormon stresa

Vaše telo svoju hemiju prilagođava stanju vaše svesti i uma – kada ste otvoreni, svesni i prisutni, vi ste mirni i sabrani. Iako treperite od životne energije i osećate se spremno za akciju, niste pod stresom, to je samo visoka energetska vibracija, koju telo prirodno prepoznaje i kanališe. U tom stanju, nivo kortizola, ključnog hormona stresa, opada. Taj hormon  se stvara u nadbubrežnim žlezdama i ako se često oslobađa u višim dozama, vremenom narušava zdravlje i dovodi do izgaranja, podleganja stresu. Prisustvom u sadašnjosti signalizirate telu da može da ostane opušteno, jer nema nikakvog stresa, a tada imate pristup frekvenciji teta talasa (koji se dosežu u meditaciji) i možete ostati smireni, bez podizanja adrenalina i krvnog pritiska, a ipak savršeno budni i uključeni. 

Prestajete da vidite stvari crno-belo 

Počinjete da razmišljate u brojnim suptilnim nijansama – ništa nije crno ili belo, a i kada baratate samo sa pozitivom i negativom, oni nisu nikada izdvojeni jedan od drugog, prožimaju se i mešaju i daju mnogo nijansi. Kada primećujete te nijanse i rezonirate sa njima, onda nema otpora – a otpor stvara bol i patnju. Kada procenjujete da je neka situacija loša ili dobra, padate u zamku crno-belog sveta, oštrih kontrasta, koji ne poznaje sveukupnost i povezanost. U kontekstu suptilnih nijansi, ništa se ne izdvaja tako oštro i neumitno i sve je tako kako je, a to nije ni dobro ni loše – jednostavno je istinito. Patnja i bol imaju svoje mesto u životu, smrt ima svoje mesto u životu, život ima svoje mesto u Univerzumu. Sve je dobro, čak i kad osećate bol. 

Više cenite svoj život

Što ste svesniji sadašnjosti i svoje moći delovanja bez straha, bez obrazaca, bez očekivanja (loših) ishoda, to ste više kreator života po svojoj meri, onog koji zaslužujete i u kome se optimalno ostvarujete. Intenzivno osećate svrhovitost svog života, a to ne mora da bude ispunjavanje nekog zadatka i misije, nego prosto, radost zbog prilike da proživljavate iskustva koja život donosi. Tako možete živeti autentičnim životom i pronalaziti radost i smisao u svakom svom danu. 

Naslovna fotografija: instagram.com/kevinelezaj

Brankica Milošević 

Wannabe TV

Editors choice