Osećate u sebi životnu snagu

Kada ste prisutni u sadašnjem trenutku, kad uvežbate sabranost i um vam je otvoren za sve što se dešava u trenutku, onda istovremeno primate informacije sa svih strana – osećate telesne senzacije, pratite svoje misli i osećanja, registrujete reakcije drugih ljudi, osećate “dobru” i “lošu” energiju i reagujete spontano (spontanost, kao adekvatan odgovor bića, na datu situaciju). U takvom stanju pojačane svesnosti i prisustva u sadašnjosti, prosto osećate životnu silu kako struji kroz vas i povezuje vas sa svim oko sebe. Telesno, mentalno, emotivno i duhovno osećate i znate da je energija realna i da se njome može upravljati, da je možete pojačati, pokrenuti i usmeriti na poseban način, svesno i namerno. 

Opada kortizol, hormon stresa

Vaše telo svoju hemiju prilagođava stanju vaše svesti i uma – kada ste otvoreni, svesni i prisutni, vi ste mirni i sabrani. Iako treperite od životne energije i osećate se spremno za akciju, niste pod stresom, to je samo visoka energetska vibracija, koju telo prirodno prepoznaje i kanališe. U tom stanju, nivo kortizola, ključnog hormona stresa, opada. Taj hormon  se stvara u nadbubrežnim žlezdama i ako se često oslobađa u višim dozama, vremenom narušava zdravlje i dovodi do izgaranja, podleganja stresu. Prisustvom u sadašnjosti signalizirate telu da može da ostane opušteno, jer nema nikakvog stresa, a tada imate pristup frekvenciji teta talasa (koji se dosežu u meditaciji) i možete ostati smireni, bez podizanja adrenalina i krvnog pritiska, a ipak savršeno budni i uključeni. 

Prestajete da vidite stvari crno-belo 

Počinjete da razmišljate u brojnim suptilnim nijansama – ništa nije crno ili belo, a i kada baratate samo sa pozitivom i negativom, oni nisu nikada izdvojeni jedan od drugog, prožimaju se i mešaju i daju mnogo nijansi. Kada primećujete te nijanse i rezonirate sa njima, onda nema otpora – a otpor stvara bol i patnju. Kada procenjujete da je neka situacija loša ili dobra, padate u zamku crno-belog sveta, oštrih kontrasta, koji ne poznaje sveukupnost i povezanost. U kontekstu suptilnih nijansi, ništa se ne izdvaja tako oštro i neumitno i sve je tako kako je, a to nije ni dobro ni loše – jednostavno je istinito. Patnja i bol imaju svoje mesto u životu, smrt ima svoje mesto u životu, život ima svoje mesto u Univerzumu. Sve je dobro, čak i kad osećate bol. 

Više cenite svoj život

Što ste svesniji sadašnjosti i svoje moći delovanja bez straha, bez obrazaca, bez očekivanja (loših) ishoda, to ste više kreator života po svojoj meri, onog koji zaslužujete i u kome se optimalno ostvarujete. Intenzivno osećate svrhovitost svog života, a to ne mora da bude ispunjavanje nekog zadatka i misije, nego prosto, radost zbog prilike da proživljavate iskustva koja život donosi. Tako možete živeti autentičnim životom i pronalaziti radost i smisao u svakom svom danu. 

Naslovna fotografija: instagram.com/kevinelezaj

Brankica Milošević 

Comments