Verovatno ste svesni da se često nepotrebno iscrpljujete, ali ne možete baš da detektujete i definišete sve faktore koji vam oduzimaju energiju na dnevnom nivou. Govorite sebi da previše radite, da treba zdravije da se hranite i urednije da živite i to je verovatno tačno, ali postoje i svakodnevni iscrpljivači energije, male crne rupe koje usisavaju vašu životnu snagu, koje takođe treba da uzmete u obzir. Evo malog spiska prikrivenih energetskih usisivača i načina da sa njima izađete na kraj.

Provodite veći deo radnog dana telefonirajući, držeći predavanja, razgovarajući sa ljudima. Osim što su mnogi od tih ljudi verovatno naporni, a možda i pravi energetski vampiri, pričanje je naporan posao koji dovodi do gubitka tečnosti, odnosno, dehidratacije, koja povećava osećaj umora i iscrpljenosti. Šta da preduzmete – pijte dosta vode. Dehidratacija smanjuje dovod kiseonika u ćelije organizma i zato se redovno hidrirajte, držite uz sebe flašicu vode i stalno je dopunjavajte.

stefan stefancik Ue2 23uBwNw unsplash e1595589834187 Šta vam sve oduzima energiju i kako to da promenite

O negativnom zračenju električnih aparata kojima smo okruženi, stalno se diskutuje. Električni aparati emituju pozitivne jone koji pojačavaju lučenje hormona stresa i čine vas umornim i neraspoloženim. Potreban vam je jonizator, koji povećava koncentraciju negativnih jona u prostoriji gde provodite najviše vremena, savetuju stručnjaci.

Dugo sedenje za računarom iscrpljuje. Ponekad “zaglavite” do sitnih sati pred monitorom i umorni ste, ali kad legnete ne možete da zaspite. Svetlost monitora usporava lučenje melatonina, koji je potreban za dobar san i zato pokušajte da ne koristite računar (ni telefon) pred spavanje, a ako ga ipak koristite, podesite zatamnjivanje monitora koje se automatski uključuje u određeno vreme (što vas ujedno podseća da je vreme za spavanje).

Osobe koje stalno planiraju, na dnevnom, nedeljnom i mesečnom nivou, češće se osećaju umorno i iscrpljeno od onih koji to ne rade. Ukoliko se oslanjate na ovu vrstu organizacije, stalno osećate pritisak obaveza koje su tek pred vama. U ovom slučaju, potrebno vam je uvođenje spontanosti i momenta sadašnjice u život, psihološke i duhovne tehnike koje vas fokusiraju na sadašnji trenutak. Ako već planirate svaki radni dan, uvedite u plan slobodno vreme i ostavite taj deo neispunjen i zadajte sebi da ćete raditi šta vam se prohte, a ako vam se ne radi ništa smisleno i konstruktivno, onda prosto lenstvujte. To je neophodno za mentalnu ravnotežu, um mora imati prostor za “slobodno plutanje” i jednostavno bivstvovanje u trenutku.

Comments