Sveznalice

Oni najčešće zaista znaju najbolje. Obrazovaniji su, sposbniji i upućeniji od većine, ali ne dozvoljavaju da se njihov autoritet dovede u pitanje. Uvek su u pravu i uvek sve znaju najbolje i ne oklevaju da svima to nametnu. Ako se pokaže da nisu u pravu, oni to neće prihvatiti, okriviće nekog drugog za svoj neuspeh. Njihov svet je ugrožen, ako ih pozovete da razmotre alternativne načine rešenja nekog problema i oni odbacuju svačije mišljenje, ma koliko očigledno bilo ispravno ili nosilo sve odlike zdravog razuma, praktičnosti i smislenosti. Od njih možete mnogo da naučite, ali morate ih ostaviti u uverenju da su apsolutni autoriteti i da ih beskrajno poštujete. Najviše što možete naučiti je da ne budete kao oni – ograničeni svojim znanjem i kompetencijama toliko da više nemate duh i toleranciju.

Strategije za odnose sa teškim osobama3 Strategije za odnose sa teškim osobama

Lažne sveznalice

Oni su u stanju da sa velikim ubeđenjem lupetaju o stvarima koje uopšte ne poznaju, da izdaju detaljna uputstva o procesima o kojima nemaju pojma i da izazovu kolaps svakog sistema koji ne ume da zaobiđe njihovu nestručnost. Istovremeno, oni često zauzimaju visoke položaje i nikako ne smete dovesti u pitanje njihovu kompetenciju. Možete im nasamo ukazati na propuste i načine da se izbegnu, prikazujući to kao alternativna rešenja, a ne kao njihovu grešku koju je potrebno popraviti. Oni moraju da sačuvaju autoritet, a ako ih minirate u tome, platićete. Tako ćete većinu stvari morati sami da odradite i predstavite to kao njihov uspeh, ako vam je stalo da ostanete tu gde ste.

Da li ste i vi jedna od ovih teških osoba?

Kada se suočavate sa teškim ljudima, preispitajte sebe – da li spadate među takve osobe, ili ste na putu da im se pridružite. Porazgovarajte sami sa sobom, preispitajte svoje motive, ili barem svoje ponašanje i setite se da su vam drugi potrebni i da možete pokušati da sarađujete, makar samo zato da vas ne bi svi izbegavali i govorili ružno o vama.

Pročitajte još i ovo:

Psovačka mantra: Kako da odgurnete brige? (BLOG)

Da li vam se smučilo da svakoga razumete i savetujete? (BLOG)

Kosmički zakon dobrote i davanja (BLOG)

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramu, Facebooku, Twitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvori fotografija: www.trendhunter.com, www.socialbliss.com, www.pinterest.com

Brankica Milošević

 

Comments