Postajete nežniji prema sebi

Prestali ste da se osećate bespomoćno kad se nađete zaglavljeni u nečemu i da se nervirate jer mislite da bi to već trebalo da umete sami da razrešite. Naučili ste da se ne ljuitite na sebe što se ljutite na sebe. Da tretirate sebe ljubazno, nežno i sa poštovanjem, kao što to čini terapeut, kao što vi to činite u odnosu na svoje prijatelje i sve ostale. Uopšte, manje ste skloni da osuđujete i da se bavite krivicom, a više da opraštate i preuzimate odgovornost. Takođe, jasno vam je da nežnost i ljubaznost koju želite da drugi pokazuju u odnosu na vas, treba i možete da pružite sami sebi.

Stvari koje shvatiš kad se vratiš na terapiju3 Stvari koje shvatiš kad se vratiš na terapiju

Vi se ne sastojite samo od svojih problema

Problemi su samo deo sadržaja vaše ličnosti i vašeg života. Više ne mislite da treba da se popravite (jer ste se pokvarili) i da ćete rešiti sve probleme i biti slobodni. Problemi se uvek pojavljuju i prate svaki period vašeg života, svaku odluku i svaku promenu, ali vi ste sada spremni da se sa njima suočite kad se pojave, dok se istovremeno u vašem životu odvija i sve ostalo. Više cenite sebe i svesniji ste svog duhovnog života i bogatstva – problemi ne narušavaju vaš integritet, ali njihovo rešavanje ga obogaćuje.

Možete da se menjate

Taj zastrašujući posao, koji svako izbegava i opire mu se, više nije tako težak, bolan i strašan. Promene se odvijaju, kao deo procesa samospoznaje, sazrevanja i širenja granica i percepcije. Malo po malo, korak po korak, ponekad jedva koračić, a ponekad i skok. Promene su dobre i vi sarađujete sa njima.

Comments