Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Stvari koje zapravo nisu briga o sebi

Stvari koje zapravo nisu briga o sebi

1/2

Ako ste se bacili na “rad na sebi” na svim nivoima, neće vam biti teško da pomešate udovoljavanje svom egu i povlađivanje sebi sa brigom o sebi. Suština je da treba dobro da se osećate, zar ne? Pa, ne. Suština je da treba dobro da upoznate sebe, a tu sigurno ima stvari zbog kojih se nećete dobro osećati, dok ne obavite sav potreban “rad”, procesuiranje, uviđanje, prihvatanje. Popularne tehnike samopomoći osmišljene su da izgledaju kao igra, pa ako stvari ne promišljate malo dublje, ili ukoliko krećete u priču o “radu na sebi” i “brizi o sebi” sa površine, iz želje da budete privlačniji, interesantniji, da osnažite samopouzdanje, ili steknete nekakvu moć, na površini ćete i ostati. Ego će vam svakako ojačati.

Dakle, rad na sebi nije neprekidan boravak u đakuziju, sa čašom šampanjca u rukama, već neprekidan proces koji se odvija u skladu sa vašim potrebama, okolnostima i problemima koje treba da rešite. Ne postoji jedinstvena i garantovana strategija uspeha – ono što radi za nekog drugog, ne mora odgovarati vama i obrnuto. Pa, možda vama uspe sa tim đakuzijem, ali stručnjaci upozoravaju na zamke ega.

Akcija na svim frontovima 

Euforično angažovanje snaga na svim frontovima, doneće vam kratkotrajan osećaj moći, a zatim ćete se suočiti sa realnom nemogućnošću da uradite sve odjednom. Ovo vam se neće dopasti (nikome se ne dopada), ali ništa bitno nećete postići preko noći. Niti ćete napumpati mišiće za nedelju dana, niti ćete napraviti neke važne pomake – u svemu morate ići postepeno, korak po korak. Možete upisati kurs za učenje jezika, započeti poslovni projekat, krenuti u teretanu i kod terapeuta, prestati da jedete meso i početi da meditirate i mantrate i slušate vibracije za otvaranje čakri, ali ambicija vas neće odvesti daleko na polju samospoznaje. Stići ćete eventualno dotle da se osećate iscrpljeno i nedoraslo svim zadacima koje ste sebi postavili. Nemojte pokušavati da uradite sve, fokusirajte se na osluškivanje sebe, svog tela i svojih osećanja i svoje akcije uskladite sa onim što je vašem telu i vašoj duši najpotrebnije.

Mešate lenjost sa opuštenošću 

Svakome je potrebno opuštanje posle stresnog radnog dana, resetovanje tokom vikenda, periodi kada ne mora da radi ništa. Ali, ako svakog dana posle posla samo “zabodete” pred ekranom i ne mrdate, to nije opuštanje, više je napuštanje. Ne odmarate mozak na taj način, već ga preplavljujete senzacijama koje dovode do toga da zaboravite na sebe i svoje probleme i obaveze. Drugim rečima, lenstvujete i gubite vreme i ne radite ništa korisno za sebe. Da biste se opustili, primenite neku meditativnu tehniku, sa disanjem i usredsređivanjem svesti na svoje telo u ležećem položaju, a da biste se napunili energijom, vežbajte jogu, ili izađite napolje i prošetajte.

Wannabe TV

Editors choice