Radi na tome da voliš sebe 

Jedina sigurna doživotna veza koju možeš imati jeste ona sa sanim sobom. Do kraja života ćeš biti u svom telu, sa svojim umom. Zato, pre svega, poštuj i voli sebe, staraj se o svom zdravlju, svom intelektu i svom unutrašnjem životu, obezbedi i širi sve aspekte svog života – fizičke, mentalne, emotivne, psihološke. Ne zapostavljaj ni jedan aspekt sebe, upoznaj sebe što dublje, prihvataj i voli sebe, sa razumevanjem i nežnošću. 

Ulaži u svoje hobije i interesovanja 

Bavi se sportom, razvijaj svoje talente – okušaj se u svemu što te zanima, a kad otkriješ neku trajnu strast, neguj je i ulaži u nju. Ceni svoje sposobnosti, širi svoja interesovanja, razvijaj se kao civlizovano, intelektualno i osećajno biće, razvij interesovanje za umetnost, pronađi kreativne načine da izraziš svoje sposobnosti i stekneš veštine. 

Putuj, ili čitaj o različitim kulturama 

Putujući, čovek je u stanju da iskusi i razume različitosti između naroda i kultura, načina života i razmišljanja i da stekne istinski doživljaj o bogatstvu koje te različitosti donose čovečanstvu. Svi smo povezani i kroz sve različitosti, svi smo na isti način ljudi. Dragoceno je imati prijatelje koji pripadaju drugačijoj kulturi i senzibilitetu, a ako imaš prilike da putuješ, sigurno ćeš ih steći. Ukoliko ne možeš da putuješ, nastoj da upoznaš druge kulture i narode kroz njihovu književnost, umetnost, muziku, društveno i porodično uređenje, politiku… 

Smanji očekivanja koliko god si u stanju

Očekivanja prizivaju razočaranja, frustracije i ozlojeđenost. Svi počinjemo život sa velikim očekivanjima i svi učimo svoje lekcije gubitka i razočaranja. Uči dobro i brzo i smanji svoja očekivanja, neka budu realna. Tako ćeš imati manji naboj kad tvoji planovi propadnu i kad ti život priredi neprijatna iznenađenja. 

Navikni da se osećaš izgubljeno 

To nije osećanje koje će nestati sa godinama. Proces individuacije je dugo putovanje, puno uspona i padova, gubitaka i bola, tokom koga naučiš da budeš svoj u svim situacijama, čak i onda kad ne znaš šta da radiš i kad se osećaš izgubljeno. To osećanje je neprijatno i frustrirajuće, ali naučićeš da ga prepoznaješ kao najavu značajnih transformacija i uvida u svom životu, nakon kojih ćeš biti snažniji i mudriji.

Naslovna fotografija: instagram.com/janis_danner

Brankica Milošević 

Comments