Bez obzira u kojoj ste singl fazi – tek izašli iz duge veze, već vam je dosadio momački stil života ili se osećate kao da ćete poludeti od usamljenosti – to može da bude mnogo bolje stanje, nego što trenutno jeste. Ljudi troše previše energije da uđu (i ostanu) u vezama iz straha od samoće, zaboravljajući da sebi postave ključno pitanje – ko sam ja i šta me čini srećnim? Malo teže je pronaći odgovore na to pitanje dok ste u vezi, ali kada ste sami, imate mnogo više mogućnosti da steknete korisne uvide i izvedete bitne zaključke. Ovo su pojedine super stvari koje treba da radite kad ste singl: 

Povežite se (obnovite kontakte) sa starim prijateljima 

U zavisnosti od toga koliko vremena ste proveli u vezi, kao i od toga koliko imate godina, verovatno postoje prijatelji koje dugo niste videli, od kojih ste se udaljili i sa kojima bi bilo prijatno ponovo se povezati. A možda i neko od tih starih prijatelja upravo razmišlja kako da obnovi kontakte, jer je izašao iz duge veze, ili shvatio da partnerstvo zaokuplja veći deo njegovog vremena i da je zbog toga zapostavio neke drage ljude.

Kada ste sami, imate sjajnu priliku da obnovite kontakte sa ljudima koji vam nedostaju, bilo da su to dugogodišnji prijatelji od kojih ste se udaljili, ili poznanici, čije prisustvo vam je ranije prijalo i radovali ste se prilici da se družite i bolje upoznate. Javite im se – ne brinite, nije glupo, nećete zažaliti. 

Razvrstajte stvari koje posedujete 

Samački život bi mogao biti prilika da se ratosiljate gomile nepotrebnih stvari, koje ste nagomilali i čuvate ih, samo zato što ste ih kupili (dobili na poklon) i imate ih. Ali te stvari vam nisu donele sreću, niti čuvaju vašu sreću – jedino što efikasno rade je zakrčivanje prostora. Odvojte jedan vikend i krenite da sortirate – od ormara sa odećom, preko polica sa sitnicama, do kupatila. U jednu kutiju stavljajte ono što možete donirati ili nekome pokloniti, jer je upotrebljivo i kvalitetno (ali vam ne treba), u drugu sve ono što ćete baciti, uključujući i zaostale kutijice i tubice ženske kozmetike. Iskoristite priliku, pa izbacite ili zamenite i komade nameštaja koji vam se nikad nisu sviđali. 

Pronađite nešto čemu ćete se posvetiti 

Potrebno je da usmerite višak slobodnog vremena, da ga ne biste provodili pred TV-om, ili igrajući igrice. Dobro, naravno da ćete i to raditi (kad nema nikog da vas proziva kako ste nezreli i neodgovorni), ali uradite nešto konstruktivno sa svojim slobodnim vremenom. Uvedite redovnu rekreaciju (teretana, bicikl, trčanje, šetnja), ili (i) neku drugu aktivnost u oblasti koja vas zanima – bavite se umetnošću, bacite se na čitanje svih onih knjiga koje niste stigli ni da otvorite, bavite se humanitarnim radom.

Napravite nacrt planova za budućnost 

Veliki deo veze i partnerskog odnosa je pravljenje kompromisa, pa bilo da ste tog svesni ili ne, verovatno ste već napravili mnoge kompromise oko vaših životnih planova i ciljeva. Ako je partner video vašu zajedničku budućnost na određen način, verovatno ste i vi počeli tako da je vidite (da prihvatate viziju partnera), čak i ako je to značilo odustajanje od stvari koje ste želeli da uradite ili se u njima oprobate. 

Sada kada ste sami, niko vas ne sprečava da razvijete svoje sopstvene planove i ciljeve. Putovanja? Dodatno obrazovanje? Izgradnja karijere? Napravite nacrt planova za budućnost, odredite prioritete i pristupite realizaciji. Realizacija – to je svaki onaj korak koji vas malo približi cilju. 

Istražite svoju seksualnost 

Osim ako ste poligamni (ili preljubnik), verovatno ste u toku poslednje veze bili intimni samo sa jednom osobom. Sada ste slobodni i možete malo istraživati i na polju seksualnosti. Da li ste heteroseksualac, ili gej? Nešto između, ili ništa od navedenog? Istraživanje onoga što želite može biti uzbudljiv i zanimljiv proces, u kome možete saznati mnogo o sebi. Sada je trenutak, samo napred! 

Koristite sajtove ili aplikacije za upoznavanje 

To je dobar način da upoznate nove osobe, malo flertujete, izađete na neki sastanak, možda imate seks, a možda dobro druženje (ili i jedno i drugo), a možete upoznati i nekog sa kim ćete želeti da započnete vezu. Ako možete da koristite prednosti savremene tehnologije za dejting sa pravim stavom (ne iz očajanja i usamljenosti, već iz nade da ćete se zabaviti i iskusiti nešto novo i zanimljivo), imate velike šanse da steknete dobra iskustva. 

Pronađite sebe

Najvažnija stvar koju treba da uradite dok ste sami, jeste da shvatite ko ste. Kada ste slobodni, sami sa svojim mislima i težnjama, to vam je najvažniji posao. Bavite se sobom, uradite neke (validne) testove ličnosti, pronađite terapeuta, razgovarajte sa porodicom i prijateljima, vodite dnevnik, pronađite određene duhovne tehnike, bavite se samospoznajom i ličnim razvojem, na svim nivoima. Kad poznajete i prihvatate sebe, zadovoljniji ste sobom i spremniji za stabilan i zdrav odnos sa drugom osobom. Kad volite sebe, veća vam je šansa da nađete nekog ko će vas voleti takve kakvi ste. 

Naslovna fotografija: instagram.com/christianhogue

Brankica Milošević 

Comments