Ne prezirite neuke. Svet ih je pun, srećete ih svakodnevno, oni su deo vaše svakodnevice. Ukažite im poštovanje, jer oni čine da budete svesniji koliko su vam vredni oni drugi, koji svojim prisustvom i primerom oplemenjuju vaš život. Ponašajte se ljubazno, primetite svakog, ukažite pažnju čak i onima koje usput srećete. To se zove dobro vaspitanje, a ako ga niste stekli kod kuće, vaspitajte sami sebe, da budete ljubazni i predusretljivi i da se ponašate prijatno i s poštovanjem prema svima. 

Nasmešite se radnici na trafici kad ujutru kupujete novine, razmenite primedbe o vremenu, gužvi, žurbi. Zahvalite se i budite sigurni da će se ona još nekoliko trenutaka osmehivati i da će se osećanje prijatnosti zadržati u njoj. I pojaviće se svaki put kad dođete da kupite novine. 

Pozdravite ljubazno svakog koga sretnete na stepenicama i hodniku, na putu do kancelarije. Razmenite informacije sa komšijama – potrudite se da zapamtite ko živi iza kojih vrata, da li ima starije članove porodice ili decu, da biste mogli da pitate kako je baka (kako se oporavlja od operacije) ili kako se klinci snalaze sa školom. Usput se setite da pošaljete poruku svojoj baki, ili sestri koja se bori sa blizancima koji su tek prohodali. Nisu potrebni veliki gestovi (osim kad jesu) – veći deo vremena dovoljno je da samo budete ljubazni, prijatni, da pokažete interesovanje i uključenost. Male stvari nas povezuju, jer one su deo svakodnevice. 

Većina uloga koje drugi ljudi igraju u vašem životu (i vi u njihovom) su male i sporedne. Zamislite koliko bi svet bio udobnije i prijatnije mesto, kad bismo svim ulogama uputili pozitivne kritike i nagradili ih aplauzom. 

Ako želite da se neko oseća posebno, primetite ga. Proćaskajte. Ne morate razmenjivati životne priče, ali jednostavna ljubaznost i dobrota su sasvim dovoljni. Budite pristojno ljudsko biće, uspostavite veze i održavajte ih, ulažite u međuljudske odnose i osetite koliko ste srećni zbog toga. 

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević 

Comments