Doživljaj muzike zavisi od amigdale

Informacija o tonu koji čujemo, prvo stiže do amigdale i tamo se aktiviraju uskladištena (potisnuta) emotivna sećanja – zato nam neka muzika prija, neka nas nervira i smeta nam, neka izaziva melanholična osećanja i sentimentalna prisećanja. Ovaj primitivni deo mozga zadužen je i za nepodnošenje visokih i “parajućih” tonova, jer je to deo instinkta za preživljavanje. Zbog toga se grozimo nekih škripavih zvukova, kao što je zvuk prevlačenja viljuške po tanjiru, nokta po tabli, zvuka koji pravi parče stiropora kad se trlja njime o glatku površinu i brojnih sličnih zvukova na koje reagujemo ježenjem, mrštenjem i stavljanjem ruku preko ušiju. Te zvuke čak ne moramo ni da čujemo, da bi se amigdala aktivirala – dovoljno je da ih zamislimo.

muzika amigdala  Tvoj moždani alarm   amigdala

Zaljubljenost parališe amigdalu

Osećanje zaljubljenosti se takođe nalazi u mozgu i ono na rad amigdale deluje parališuće. Ljubavne emocije stimulišu aktivnost neurona zaduženih za pozitivna, odnosno, prijatna osećanja (a njih amigdala dopušta), glavnu ulogu preuzima hormon sreće, dopamin, a moždani centar straha i stresa otupljuje i ne uspeva da uključi alarm.
Zaljubljeni ljudi su sposobni za herojska dela, kao i za ludo rizikovanje, jer uopšte ne registruju opasnost, pošto amigdala ne može da se izbori sa dopaminom i da obavi svoju upozoravajuću funkciju.

Kada u našem životu preovlađuje strah, stres, frustracija i ostale negativne emocije, amigdala radi prekovremeno i mi ne možemo da se opustimo i odmorimo od tih neprijatnih osećanja. Poistovećujemo se sa njima, loše nam je i ponekad pomišljamo da će nam mozak eksplodirati i da bi nam bilo lakše kad bismo mogli malo da se isključimo, da manje osećamo, manje strahujemo i brinemo se. Svest o tome kako mozak funkcioniše i kakvu hemiju oslobađa, može da nam pomogne da se malo izdvojimo i posmatramo sebe sa strane i objektivno, onako kako to čine naučnici kad se bave istraživanjima, koja omogućavaju dragocena saznanja. Možemo svesno da prizovemo neka pozitivna osećanja da bismo se umirili (da malo isključimo amigdalu) a najbolje će biti – da se zaljubimo!

Brankica Milošević

Comments