A šta da učiniš? Da poraziš neprijatelja? Onog koji si ti sam? To ti ne može doneti mir i isceljenje. Postoji ona čuvena poslovica o tome da prijatelje treba držati blizu, a neprijatelje još bliže. Dakle, obustavi borbu i upoznaj neprijatelja, to je jedina taktika koja pomaže.

Spoznaj sebe, svaki svoj aspekt, svaki deo svoje ličnosti, svaki kutak svoje duše. Osvesti se i probudi. Prestani da se biješ sa sobom, prihvati sebe, stani na svetlost i obrati pažnju na svoju senku – čovek ne može da porazi senku, ali može da vodi računa o njoj, ona mu je ipak najbliža. Utišaj buku u svojoj glavi, umiri svoj um, oslušni svoje srce. Priznaj svoje želje. Uporedi ih sa svojim potrebama i prihvati da možda već imaš ono što ti treba, iako to uopšte nije ono što želiš. Okončaj borbu sporazumom, uspostavi mir i odredi sebe za glavnog i odgovornog – ti upravljaš svojim životom, a to možeš da radiš bolje i odgovornije, ako uvažiš svog protivnika, ako neprijatelja u sebi uzmeš za savetnika i uveriš ga da imate zajedničke interese. Da ostaneš živ i zdrav, u telu i glavi, da razviješ svoje sposobnosti i iskažeš sebe. Neka ti tvoj protivnik bude prvi savetnik.

Spusti oružje, ne odupiri se i ne opiri. Sarađuj, pregovaraj, prihvataj – time razoružavaš neprijatelja i navodiš ga na saradnju. Time ga pobeđuješ.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević

Comments