Prošlost može biti uslovljavajuća i predstavljati breme i teret. Ali, iz prošlosti možete da učite. Budućnost može biti neizvesna i zabrinjavajuća, ali i puna inspirativnih mogućnosti. 

Zato je sadašnji trenutak – pravo čudo. Potpuno prisustvo u sopstvenom životu, svesnost sebe i svega oko sebe zaista je veće čudo nego hodanje po vodi. Da li cenite svoje prisustvo u okruženju ove zelene planete, da li cenite mir i lepotu koji su vam dostupni sada i ovde? 

Razviti umeće svesnog življenja nije neka naročita duhovna disciplina. Život se ionako odvija u sadašnjem trenutku, pa samo treba sebe na to stalno da podsećate, i kad mentalno i emotivno odlutate – da se vratite u prisustvo. Deluje jednostavno. Ali u praksi, malo je koplikovanije od toga. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nohow (@nohow)

Recimo, bilo bi glupo da ignorišete prošlost i budućnost, jer postoje važne lekcije kojima vas vaše iskustvo (prošlost) uči i postoji zvezda vodilja, inspiracija, motivacija i nadahnuće u vašim željama za budućnost. Zato savet o prisustvu u sadašnjem trenutku ne treba shvatati bukvalno – to ne znači zatvoriti se za sve ostale nivoe sopstvene realnosti, već znači držati ih u svesti i istovremeno biti prisutan. 

Iskoristite svoje breme prošlosti, iskoristite svoje težnje ka budućnosti. 

Prošlost 

To je vaša riznica dragocenih lekcija, ako znate kako da je otključate. Kada razmišljate o svojim iskustvima, pitajte se šta ste naučili iz njih, šta je iz njih proizašlo i na koji način su ugrađena u ono što ste sada, u ovom trenutku? Zatim, svoja otkrića iskoristite da danas donesete odluke o pravcu u kome ćete sutra krenuti. Pojedina iskustva su brutalno poučna – ako ste imali saobraćajnu nezgodu prouzrokovanu nepažnjom, jer ste koristili mobilni telefon u toku vožnje, to je verovatno dovoljno da više ne koristite mobilni telefon kad sednete za volan. Međutim, pojedina iskustva iz prošlosti su velika zamka, u koju lako možete da upadnete ako ne možete da se oslobodite kajanja i krivice zbog nečeg što ste uradili (ili niste uradili), a možete se zaglaviti i u čežnji za ponavljanjem nekog divnog i ushićujućeg iskustva (koje se ne može ponoviti). U ovim zamkama nalazi se osuđivanje sebe i depresija – i jedno i drugo su debeli zidovi koji vas odvajaju od realnosti u kojoj ste ovog momenta. Kada osetite da upadate u te zamke, morate se preusmeriti na sadašnjost. To je često zadatak koji zahteva herkulovski napor i koji ne možete obaviti odjednom. Možda ćete morati da radite na razvijanju samosvesti, na oslobađanju od trauma, na razbijanju sputavajućih obrazaca i transformaciji pogrešnih uverenja. Svako ima posla sa tim, a što pre počnete da razotkrivate zamke prošlosti, brže ćete napredovati – ka prisustvu u sadašnjosti.

Budućnost 

Ne znate šta se nalazi pred vama, pa su vaše misli (i strepnje) o budućnosti zasnovane na vašoj mašti (ili lošim iskustvima iz prošlosti). Svaka nada, cilj, želja, može delovati kao zvezda vodilja, koja motiviše vaše akcije. Ali, svaki napor u tom pravcu, može vas odvesti u zamku prevelikog truda, kada se upinjete da postignete „na mišiće“ ono što treba da se dešava glatko, što zapravo, treba da privučete i dopustite da se desi. A ono što se dešava na ovaj način, putem privlačenja i dopuštanja, često uopšte nije ono što zamišljate i često je – mnogo bolje. Otvorenost uma koja vam je potrebna da se krećete sa tokom (umesto da pokušavate da pregradite reku i preusmerite je), nalazi se u sadašnjosti, u prisustvu u sadašnjem trenutku. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nohow (@nohow)

Najviše koristi imaćete od rada sa sadržajima iz prošlosti i očekivanja dobrih ishoda u budućnosti, kada naučite da se krećete između njih. Na primer, ako ste loše raspoloženi zbog određene greške ili situacije na poslu (u sadašnjosti), možete se setiti kada ste se slično osećali i šta vam je pomoglo da popravite raspoloženje (prošlost). Želite da se osećate bolje (budućnost) i zato preduzimate ono što će vam popraviti raspoloženje (sadašnjost). 

Iako možete nalaziti lekcije u prošlosti i inspiraciju u budućnosti, stvarno možete živeti samo u sadašnjosti. Sadašnjost vam nudi polje delovanja, polje rada sa prošlošću i otvaranja za ishode koje priželjkujete u budućnosti. Zato budite prisutni i svesni – čuda u vama i oko vas. 

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević 

Comments