Uputstva za dobrobit uma

Hrani svoj um, širi svoja interesovanja, saznaj i nauči nešto novo. Čitaj, istražuje teme koje te zanimaju, zainteresuj se za nešto što zanima tvoje prijatelje ili tvoju partnerku – proširi vidike.

Nauči neku tehniku za umirivanje uma. Tehnike disanja i meditacije dostupne su na internetu, pronađi nešto što ti je razumljivo i prihvatljivo i uvedi u svoju dnevnu praksu. Koliko je tvom umu potrebno oplemenjivanje i angažovanje, toliko mu je potrebno i utišavanje i smirivanje.

Uspostavi dnevnu rutinu. Um napreduje uz pomoć strukture. Neka ta struktura bude podložna promenama, onako kako se menjaju tvoje potrebe i načini.

Napravi dnevnik svojih uspeha. To može da bude folder na kompjuteru, ili sveska u kojoj ćeš pisati. Prosto ukratko zabeleži sve ono zbog čega osećaš postignuće. Nemoj se rukovoditi nekim merilima uspeha i ubeđenjem šta bi uspeh trebalo da bude, nego samo svojim osećanjima – ako je za tebe uspeh što si jutros ustao odmah, čim je alarm zazvonio, ubeleži to.

Pojednostavi listu obaveza. Odredi prioritete i sve što nije najvažnije, neka bude na dnu liste, tako da može da se privremeno odloži, ili sasvim odbaci.

Uzmi dnevni odmor od elektronske komunikacije. Utišaj telefon i stavi ga u fioku, kako bi se oslobodio navike da stalno proveravaš šta se dešava na mreži i da li ima poruka i propuštenih poziva. Kad to uvedeš u dnevnu praksu, shvatićeš koliko si bio opterećen i koliko je rasterećenje biti “van mreže”.

Uputstva za one koji pokušavaju da vole sebe 1 Uputstva za one koji pokušavaju da vole sebe

Uputstva za dobrobit duše

Registruj lepotu oko sebe i uopšte, lepotu. Divi joj se, napajaj se njome, hvali je i napravi joj mesta u svom životu. Svuda ima mnogo lepote – i u tebi i svuda oko tebe.

Komuniciraj sa svojim bićem. Obrati se svojoj suštini, kao da razgovaraš sa drugom osobom, koja ti je prisna i draga. Pronađi neku duhovnu tehniku koja će ti u tome pomoći – meditacija, vizuelizacija, molitva, šta god radi za tebe.

Komuniciraj sa bićem druge osobe. Poveži se sa nekim bliskim kroz razgovor, razumevanje, razmenu osećanja, kroz nežnost i zahvalnost.

Traži pomoć. Kad si izgubljen, zbunjen, ljut, uznemiren, potraži pomoć osobe u koju imaš poverenja, a to može da bude prijatelj ili mentor, ili neko stručan u pružanju pomoći.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

Comments