Kad ne možete da napravite čak ni koračić, možete da puzite. Možete da smanjite pritisak koji stvara očekivanje pomaka. Ne morate da napravite pomak, ali ako odugovlačite, osećaćete samo još veći pritisak. Bićete još frustriraniji i nesigurniji u sebe. Zato, umesto da oklevate i vrebate pravi trenutak, ili se mučite da naterate sebe da napravite taj čuveni prvi korak, napravite iskorak. Samo eksperimentišete, tako je pritisak manji i prijatnije je.

Zamislite najmanje što možete učiniti i uradite to. Setite se da samo eksperimentišete, da se ničim ne obavezujete i da je sve privremeno.

Odbacite svoje izgovore i proverite svoje zavisnosti. Kad vas izgovori preplave, lako je utopiti se. Shvatite da su vam nebreojeni razlozi da nešto ne uradite (da odugovlačite) stoje na putu i da se neće sami pomeriti.  Proverite da li se oslanjate na nešto što vas uverava da vam je to „previše“, ili da ne možete da iskoristite dobru priliku. Gledajte da uhvatite sebe u tome – prepoznaćete obrazac po kome se izgovori pojavljuju i ređaju, prosto automatski, kao živi zid, koji se postavlja između vas i vaših namera, obeshrabruje vas i slabi vam volju. To su mehanizmi koji su stvoreni da bi vas zaštitili – od rizika, neuspeha, povređivanja – i oni tako rade. Kao pojačivač vaše nesigurnosti i straha, kao „mašina za maglu“ zbog koje vam ciljevi postanu nedostižne, namere nejasne, gubite volju i slabi vam namera.

Dobro je, primetili ste to. I šta sada? Ne možete na licu mesta demontirati mašinu, odbaciti sve obrasce i mehanizme samo jer ste tako rešili. Oni su „urasli“ u vas, postali su deo strukture vaše ličnosti i kada ih uklanjate, morate naći ravnotežu i podršku u drugim stvarima, morate ih zameniti na konstrukitvan način, a to je proces. Ali možete biti svesni tog procesa i sarađivati sa njim, podsticati ga i pratiti istovremeno. Možete sebi olakšati.

Kada uhvatite sebe kako se predajete izgovorima, ne dozvolite im da ojačaju i da vas savladaju. Da, vi ste samo čovek i puni ste sranja, to je normalno. Ali, vi možete da se ne prepustite tome i da budete bolji čovek – onaj koji je svestan svojih sranja. Ona ne moraju da upravljaju vašim životom. Kada vas izgovori napadnu, suprotstavite im se. Uradite nešto. Bilo šta, nešto malo, najmanje. I nastavite da radite to malo.

Comments