Za dublje opažanje i povezivanje, potrebna nam je razvijenija emotivna inteligencija. To je ljubavno čulo našeg bića i ono poseže ka drugim ljudskim bićima, u potrazi za razmenom topline i nežnosti. Ovim čulom mi započinjemo odgonetanje života u materijalnom i inteligentnom svetu, pa je ono u tom smislu starije od razuma. Emotivno čulo se potiskuje sa odrastanjem i favorizovanjem razuma, da bi se opet probudilo i to kao oblik svesti, kad počne telesno buđenje, otkrivanje seksualnosti i neminovna zbrka u razlikovanju tela od ljubavi. A opet, naš SQ je ono sa čime smo počeli još i pre rođenja, jer smo sa njime i završili jedan materijalni ciklusl, pa je tako duhovna inteligencija najstarija, iako se poslednja budi.

aa  Zašto je DUHOVNA inteligencija vrhunska?

Ako posmatramo život kao životni krug, a ne kao liniju između rođenja i smrti, ako posmatramo silazak u materijalnost kao nastavak iskustva življenja, ako poznajemo više nivoa realnosti, nelinearnost vremena i multidimenzionalnost – angažujemo svoju duhovnu inteligenciju. Ona razume, pojmi, prihvata i praktikuje stvari koje običnoj razumskoj inteligenciji – pa makar bila i najviša merljiva – nisu dostupne.

Zapravo jesu, ali unazad – razum prihvata ono što duhovno iskustvo verifikuje, jer dovoljno pametan čovek ne može dugo da laže sebe da nije osetio, iskusio, doživeo telesne i duševne senzacije, za koje nema racionalnih objašnjenja i mernih metoda. To vam je kao kad vidite NLO – ne možete da verujete i niko drugi vam ne veruje, ali vi znate šta ste videli. Inteligencija pomaže da u susretu sa neidentifikovanim duhovnim uvidima ustanovite, putem čiste logike, da niste ludi, da ste realno iskusili to što ste iskusili i da, ako nema racionalnih objašnjenja, treba potražiti neka druga. Kad razum prizna postojanje mogućnosti da postoji nešto iznad razuma, on otvara put ka duhovnoj inteligenciji – koja ga je sve vreme vodila tim putem, jer ga je ona i dovela u materiju, u realnost poznatog nivoa postojanja. Ali razum to može da učini samo kroz čulo ljubavi, kroz emotivnu inteligenciju, koja nas nagoni da postanemo svesni intuicije, predosećaja i očajne gladi, koja prevazilazi sposobnosti naše pameti da je kompenzuje – gladi za suštinom, smislom, slobodom, mirom. Vođeni gladnom ljubavlju i odvažnim razumom, otkrivamo viši smisao. Veću ljubav, ali i veću glad, veći strah i veću hrabrost. Na nivou duhovne inteligencije, usamljeniji smo nego ikada, mada nikada onako odsečeni i zatvoreni u sebi, kao kad smo bili samo pametni. Na vrhu, sve je ljubav, više nego ikad obojena tugom zbog svega što nije ljubav. U dubokoj spoznaji, nije važan ni smisao, ni suština, ni sloboda, ni mir. Važno je postojati. Only life is important– što reče Mondošivan u Petom elementu.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvori fotografija: www.esquire.co.uk, www.sho.com

Aleksina Đorđević

Comments