Ako imate natprosečan i izuzetan nivo inteligencije, verovatno možete i sami da pogledate sebe sa distance i da nabrojite razloge – pritom, teško da ćete dobiti razumevanje i utehu od drugih, jer ste pametni, aktivni, uspešni u svemu čega se poduhvatite i sve vam je lako. Drugi vam se uglavnom ili dive, ili vam zavide, a to što vi sebi postvljate previsoke standarde i što previše analizirate i što se često osećate usamljeno, to je vaš problem, koga oni nisu svesni.

Opterećeni ste pritiskom da postignete uspeh

Pošto lako shvatate, povezujete i pronalazite prečice do rešenja, dok drugi ne uspevaju u tome, shvatate da imate dar, da ste u prednosti u odnosu na njih i da, pošto možete više, morate da imate veće ambicije, da više radite, bolje zarađujete i imate viši status u društvu. Ako ne ostvarujete svoja očekivanja onako brzo i lako kao što ste navikli, jer vam život postavlja prepreke i izazove koji traže razvijanje i upotrebu drugih alata (inteligencija nije dovoljna, ili je prosto neupotrebljiva tamo gde se zahteva skromnost, strpljenje, prihvatanje, saosećanje, ili samo prisustvo), postajete zbunjeni i dezorijentisani i onda krivite i kažnjavate sebe što se ne snalazite, osećate se poraženo i neuspešno. Ali, vaši kriterijumi nisu realni, nego previsoki, a vi ste preterano samokritični i suviše strogi prema sebi.

uspeh Zašto su veoma inteligentne osobe češće nezadovoljne sobom

Teško sklapate prijateljstva

Ako nemate nivo socijalne i emotivne inteligencije koji odgovaraju nivou vašeg IQ-a, a verovatno nemate, jer biste onda bili neka vrsta sveca, gurua, ili duhovnog vođe, veoma vam je teško da se uklopite i da pronađete odgovarajuće društvo. Pre svega, zato što se ne uklapate – vas uglavnom zanimaju stvari o kojima drugi ništa ne znaju, a užasavate se stvari koje njih interesuju, ne pratite serije koje se svima sviđaju, ne zanimaju vas životi slavnih ličnosti, sport… Ne navijate ni za koga, niste ničiji fan, jer vaša priroda nije sledbenička, nego predvodnička, ili autsajderska i teško vam je da nađete zajedičke teme sa grupom ljudi koja pripada nekoj supkulturi. Možda da osnujete sopstvenu kulturnu grupu? Bend? Udruženje? Oni koji vam ne pariraju i nisu jednako bistri kao vi, ne dolaze u obzir – vi generalno niste prilagodljiva i simpatična osoba i zato ste uglavnom usamljeni.

Comments