Želja je ključ motivacije, ali odlučnost i posvećenost neumornom traganju i kretanju ka cilju, omogućava vam da tu želju i ostvarite. Ako osećate da vam nedostaje motivacija, da nemate ni želju, ni volju da se pokrenete, možda vas koči neka od ovih stvari. 

Ne vidite širu sliku 

U mnogim slučajevima smo toliko ometeni zastrašujućim zadatkom, da gubimo perspektivu i ne vidimo dugoročne koristi i nagrade od njegovog ostvarivanja. Usmeravamo pažnju na napor koji će nam biti potreban da izvršimo zadatak, nemamo na umu širu sliku, već vidimo samo teret koji nam predstoji. 

Šta da radite

Preusmerite fokus na vrednosti i nagrade. Razjasnite sebi šta je svrha i cilj zadatka, koji vam se možda uopšte ne sviđa da radite, ali vam se veoma dopada ono što time možete postići. Biće mnogo zastrašujućih i izazovnih zadataka koje morate rešiti, ali ako imate dobar razlog, ostaćete motivisani i prevazići teškoće. 

Negativan pogled na šanse za uspeh 

Imate pesimistički pogled na stvari i ne verujete da možete uspeti, ili verujete da su šanse tako minimalne, da se ne vredi truditi. Ali, taj pesimizam je odbrambeni zid, koji vas zarobljava u tesnom krugu nemogućnosti. Možda niste dovoljno motivisani da se nečega poduhvatite, ali ako uopšte i ne pokušate, sigurno je da nećete uspeti. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Elefv (@elefv)

Šta da radite 

Oprobajte se – verujte sebi i povećajte svoje šanse za uspeh. Vi sami utičete na te šanse, jer vi upravljate svojim sposobnostima i resursima. Ako ih aktivirate, ako date sve od sebe, povećavate svoje šanse za uspeh. Povećajte svoju samoefikasnost rešavanjem zadataka – upornost i istrajnost u radu na nekom problemu, pomoći će vam da osnažite svoju samoefikasnost. Što ste odlučniji da u nečemu uspete, više ćete se zalagati i šanse za uspeh su vam veće. Posmatrajte ljude koji su uspeli u sličnom zadatku – ako su oni mogli, možete i vi. Pronađite odgovarajuće uzore, da vas inspirišu. Što više izazova sebi postavite, to ćete bolje negovati motivaciju i volju. 

Nemate cilj

Ako imate jasnu viziju onoga što želite da ostvarite, ništa vas neće sprečiti da pokušate. Ali, ako nemate ciljeve u životu, ako nemate viziju budućnosti, mnogo je teže pronaći motivaciju. Njen nedostatak, često je posledica zanemarivanja ciljeva i težnji. 

Šta da radite 

Postavite sebi izazovne ciljeve i radite na njihovom ostvarenju. Tako ćete generisati entuzijazam i istrajnost. Gledajte da ciljevi ne budu suviše lako ostvarivi, jer to smanjuje motivaciju i nivo energije. Treba vam nešto oko čega ćete se svojski potruditi. 

Comments