U životnoj školi stalno se uči, a i stalno se ponavlja, jer se naučene lekcije zaboravljaju, pa morate da ih ponovo savladavate. Ili se na njih nadovezuju slične, pa vam se čini da se stalno vrtite u krug i srećete sa istim problemima. Kao što ste zaboravili najveći deo svega što ste učili u školi, tako ćete zaboravljati i životne lekcije, ali možda možete da se setite da ste nešto sigurno zaboravili – pre nego što opet ponavljate.

Starajte se o svom telu

Ovu ste lekciju ponavljali svaki put kad ste trpeli posledice preterivanja – nespavanja, pijančenja, prejedanja, izgaranja na poslu i posledice nebrige o simptomima, pa su se stvari iskomplikovale. Dok ste mladi, preterivanje ne deluje opasno, a telo se brzo oporavlja od svakog zapostavljanja i nebrige, ali setite se da to telo treba da vam potraje i da vas služi celog života. Pokušajte da se odnosite prema telu sa poštovanjem i zahvalnošću i da ga prikladno negujete i održavate – to je model koji vam je dodeljen i za njega nema rezervnih delova i ne možete ga zameniti za neki koji vam se više sviđa.

Učite na svojim greškama

Grešićete. I grešićete opet, na isti način. Sve dok ne naučite lekciju, grešićete. Ali, grešićete i kada je lekcija naučena. Zato što ćete poverovati da sada znate bolje, pa nećete pogrešiti (arogancija), ili zato što u stvari uživate u grešenju (samosvest). I to je lekcija, takođe – da shvatite zašto opet grešite i da, kad već grešite, činite to svesno.

Iskustvo je gomila grešaka

Tokom eksperimentisanja, učenja, grešenja i osvešćivanja, razvijate se i rastete, psihološki i duhovno. Širite svoje horizonte, produbljujete svoje uvide, bolje sagledavate i razumete ono što vam se dešava – stićete iskustvo. Kad se osvrnete, to iskustvo je jedna gomila grešaka, kojima treba da zahvalite što ste postali to što jeste. Tako se učite zahvalnosti i skromnosti.

Comments