Sindrom izgaranja je bolest savremenog sveta, koji vrednuje samo uspeh i prestiž i tera vas da radite, dok se ne potrošite toliko da nemate više šta da pružite, a nemate ni prostora ni vremena da preispitate šta ste od toga dobili i gde ste u svemu tome. Ovo su znaci da je stres preuzeo, da izgarate i da ćete sagoreti, ako nešto ne preduzmeš. 

Nemate ni minut da se odmorite i opustite. Čak i kad ne radite, napeti ste i multitaskujete – sastavljate listu obaveza za sutra, odgovarate na mejlove, proveravate društvene mreže… Mozak vam je stalno uključen i ne možete ni da zaspite, iako ste preumorni. Posežete za alkoholom, da biste se opustili, ili uzimate sredstva za smirenje ili spavanje. 

Brzo vam se menja raspoloženje, naboj besa i ljutnje pojavljuje se na najmanji okidač, čim neka sitnica ne ide po planu, osećate se kao da je ceo svet protiv vas. Istresate se na onog ko vam je „pod rukom“ a to je uglavnom neko ni kriv ni dužan, pa se posle još gore osećate. Bes počinje da upravlja vama i to morate nekako da zaustavite. 

Dan vam je prekratak za sve što imate da završite i nikada ne odete na spavanje sa osećanjem zaokruženosti i zadovoljstva što ste ispunili sve što ste planirali. Jer, planirali ste mnogo više, gurali ste sebe preko svih granica, a opet, ne zavisi sve samo od vas, pa ste negde morali da čekate ili da se suočavate sa nečijom ležernošću ili neefikasnošću, ili da ispravljate nečije greške. Niko nije dovoljno brz i organizovan, za vas. I zbog toga ste još više besni i frustrirani. Stalno osećate da vas neko i nešto sputava da ostvarite svoj pun potencijal. 

Comments