Nije lako preduzeti bilo kakve promene, jer to znači da treba da zakoračite na nepoznat teren, van onoga što poznajete, u šta ste sigurni i čime već baratate – da izađete iz zone komofora. Promena je praćena osećanjem nesigurnosti, uzbuđenjem, tremom i oklevanjem – ako znate šta želite i treba da uradite, a već neko vreme oklevate i ne možete da procenite da li je sada pravi trenutak, evo nekih pokazatelja koji će vam pomoći u toj proceni.

Stalno razmišljate o tome

Bez obzira na to o čemu se radi – traženje unapređenja, upuštanje u privatan posao, izražavanje osećanja osobi koja vam se sviđa, promena režima ishrane – stalno to imate na umu. Verovatno zato što to baš želite da uradite i potrebno vam je. Važno je da je to želja vašeg srca, koja će vas odvesti napred na putu ličnog razvoja, a ne neka ideja koju vam usađuju porodica i društvo. Preispitajte sebe u tom smislu – da li trpite pritisak okoline koji više ne možete da izdržite, pa se odlučujete na promenu, ili osećate onu životnu iskru u sebi koja teži da se zapali i ostvari.

 Počinjete da brojite prednosti i mane i nalazite da ima više prednosti

Kad krenete racionalno da nabrajate svoja “za” i “protiv” ispada da ima više ovih prvih. Možete da se setite vremena kada je bilo više razloga protiv, pa vas to čudi, ali izgleda da ste u međuvremenu sagledali neke prednosti i mogućnosti, koje ranije niste videli. Preispitajte još jednom te razloge “za” – šta bi loše moglo da se dogodi, šta biste mogli da izgubite, sa kakvim izazovima i borbama ćete se suočavati. Šta je ono što biste dobili i da li je vredno rizika. Ako ste to već sve iskalkulisali u glavi, onda više nemate o čemu da razmišljate.

Comments