Osobine ličnosti su svakako povezane sa vašim ambicijama, i ako težite liderskoj poziciji, potrebno je da znate da li imate odgovarajuće karakteristike, odnosno, kako da ih izgradite i unapredite.

Osobine kao što su ekstrovertnost, emocionalna stabilnost, savesnost, usko su povezane sa liderstvom, jer osobama na rukovodećim položajima u startu pružaju prednost.

Psihologija se već dugo bavi ispitivanjem odnosa tipova ličnosti i vođstva i desetine savremenih istraživanja utvrdile su da postoji pozitivna povezanost između liderstva i ekstroverzije, savesnosti i otvorenosti za iskustvo, kao i negativna povezanost između neuroticizma i liderstva.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by menwithclass (@menwithclass)

Najsnažnija uočena veza je između ekstrovertnosti i liderstva, ali dalja istraživanja su pokazala da ekstrovertnost nije dovoljna (i liderska pozicija održiva), ako pojedinac nema dobre društvene i komunikacione veštine. To znači da „liderski tip“ nije nužno (samo) ekstrovertan, već i da je sposoban da kontroliše situacije osobinama taktičnosti i dobre komunikacije. Štaviše, introvertne osobe koje su posedovale dobre društvene i komunikacione veštine, bile su jednako pouzdane i uspešne kao lideri.

Dobar lider je emocionalno stabilan, što je suprotno od neurotičan (osobina koja definitivno potkopava liderske sposobnosti).

Odnos između savesnosti i vođstva je nešto složeniji. Savesni pojedinci su uglavnom dobri radnici, jer su sistematični i pažljivi, predani svom poslu. Oni obraćaju pažnju na detalje i osećaju obavezu da stvari obave korektno. Ova osobina pomaže na rukovodećem položaju, jer omogućava temeljnost u analizi situacije i razmatranje različitih pravaca delovanja. Ali, sa druge strane, preterana savesnost može dovesti do toga da lideri (sa izraženom ovom osobinom) provode previše vremena analizirajući, što može dovesti do paralize akcije i preteranog oklevanja u delovanju.

Comments